<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украински ск...

Има недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол (видео)

11 Юни 2022
0 162

Има недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол.

Ожесточените битки в североизточната част на Донбас продължават. Това съобщи в поредното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски и призова западните страни да предоставят на Киев повече оръжия.

Британското министерство на отбраната предупреждава за опасност от избухване на холера в пристанищния град Мариупол, който е под руски контрол. Значителна част от градската инфраструктура е разрушена и има проблем с чистата вода.

Украински складове със зърно са разрушени при руски ракетен обстрел (видео)

Има недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол (видео)

Пред този проблем са изправени и жителите на Николаев. Хората се редят на опашки за чиста  питейна вода и храна. Много от тях се справят трудно с ежедневието.

“Веднъж или два пъти седмично идваме тук, за да си налеем вода. Имаме кладенци, но водата в тях не става за пиене”, казва Анна.

Идвам от малко село край Николаев. За първи път съм тук. Не знаех, че раздават помощи за хората в нужда. Съседите ми ме помолиха да взема и за тях”, споделя Галина.

Има недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол (видео)

Николаев, който контролира важен мост към Одеса, е подложен на бомбардировки още от първите дни на руската инвазия в Украйна. Градът е ключов за украинската икономика, а заради неспиращите атаки в съседство ситуацията в него остава несигурна.

“Още не е време хората да се връщат. Но тези, които са извън Украйна, могат да се молят за родината си”, призовава Оксана.

Володимир Зеленски предупреди, че заради военните действия има опасност от замърсяване на водните басейни, включително в Азовско море.

Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва хранителните доставки като оръжие. На свой ред, Русия твърди, че вината е в украинците, които са минирали морето, както и международните санкции срещу Москва.

Източник и видео: БНТ

Има недостиг на питейна вода в Николаев и Мариупол

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции