<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100961" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От днес Иван ...

“Има проблем с прокуратурата в България”. Гешев не е отговорил на въпроси на евродепутати

25 Септември 2021
0 765

България има проблем с прокуратурата, структурата и монопола ѝ върху разследванията, както и начина, по който се водят разследвания, което създава риск от безнаказаност. Това са част от заключенията на евродепутатите от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Те идват след приключването на двудневното им посещение в София, пише Свободна Европа.

„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства. Зададохме въпрос за конкретен случай – за снимката на предишния премиер, но главният прокурор не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално“. Това каза евродепутатът София и’нт Велд по време на пресконференция в петък.

Прокуратурата: Не можем да проверим банкнотите и кюлчетата от чекмеджето на Борисов само по снимка

Казусите

Става въпрос за случая със снимките на нощното шкафче на Бойко Борисов, в които бяха заснети пачки евро и златни кюлчета. От Софийска градска прокуратура прекратиха разследването още в края на 2020 г., когато кабинетът „Борисов 3“ все още беше на власт.

По думите на Велд, съществува монопол на държавното обвинение при започването на производства и разследвания. Това позволява на главния прокурор по собствено усмотрение да не предприема действия по определени случаи.

"Има проблем с прокуратурата в България". Гешев не е отговорил на въпроси на евродепутати

Седемте евродепутати, които бяха на посещение в България, очертаха като други две много проблематични сфери в страната корупцията и медийната свобода.

„Корупцията е отрова, тя подкопава обществата и държавата“, каза Велд. И подчерта, че проблемът за България, е че тук тя остава „безнаказана“.

Над 1700 общественици и граждани пак поискаха оставката на Кошлуков (списък)

По отношение на медиите, евродепутати казаха, че са задали въпроси на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Те са по повод обвиненията за неравностойно представяне на политическите сили в телевизията. Той самият е отрекъл това да е факт и е подчертал, че всичко в държавната телевизия е балансирано и равнопоставено. Депутатите от комисията АЛДЕ очакват да получат допълнителни доказателства в тази връзка, за да могат да видят какви точно са фактите.

Бил е обсъден също и въпросът за неутралността на Съвета за електронни медии (СЕМ). В момента тя е „поставена под съмнение“ и се очакват отговори от представителите му.

За пореден път като най-сериозни проблеми бяха посочени собствеността на медиите, тяхното финансиране, както и връзката между собствениците и политическата класа.

Българският евродепутат Елена Йончева припомни и за проблемите, свързани с публичното и европейско финансиране, което властта разпределя към определени медии.

“Има проблем с прокуратурата в България”. Гешев не е отговорил на въпроси на евродепутати

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции