<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97828" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нов вариант н...

Името на ваксината на Пфайзер “Comirnaty” е толкова странно поради интересна причина

30 Август 2021
0 223

Името на ваксината на Пфайзер “Comirnaty” е толкова странно поради интересна причина, пише Quartz.

Когато Администрацията по храните и лекарствата (FDA) официално одобри ваксината Covid-19 на Pfizer-BioNTech на 23 август, се наложи тя да включи ръководство за произношение на марката на ваксината: „Comirnaty (koe-mir’-na-tee)“.

Досега ваксината беше позволена за приложение съгласно разрешение за спешна употреба. Одобрението на FDA ще даде право на Pfizer да рекламира и продава ваксината. Което, от своя страна, ще изведе името на неговата марка на преден план. Така стигаме и до логичния въпрос: Защо точно това име?

Значението зад името „Comirnaty“

Името Comirnaty е създадено с помощта на консултантска фирма за имена, наречена Brand Institute, според доклад във Fierce Pharma, уебсайт, който проследява фармацевтичната индустрия. Comirnaty е съвкупност от думите „имунитет срещу Covid-19“ и „иРНК“, като последните показват технологията, която кара ваксината да работи. Като цяло думата има за цел да предизвика „общност“, каза изпълнителен директор на Института за марки.

FDA окончателно одобри ваксината на Pfizer: какво означава това?

BioNTech подаде заявка за регистрация на „Comirnaty“ като търговска марка през юни 2020 г., доста преди някой дори да разбере дали ще има дори ваксина, която да се използва. Приблизително по същото време BioNTech подаде търговска марка на други алтернативни имена. Всички те обаче са също толкова загадъчни на пръв поглед: Covuity, вероятно смесица от Covid и имунитет; Kovimerna, което звучи сякаш канибализира името на другата компания за ваксини Moderna; или RnaxCovi, което може да бъде смес от „РНК“, „ваксина“ и „Covid“.

Имената на други ваксини срещу Covid варират от сравнително ясни до напълно неразбираеми. Разбираме „Covishield“, марката на AstraZeneca в Индия. Разбираме и „SPYKEVAX“, едно от имената, които Moderna е приложила към търговската марка, получено от протеина „шип“ в обвивката на коронавируса. Как обаче AstraZeneca формулира Vaxzevria, нейната марка в Европа и потенциално в САЩ?

Името на ваксината на Пфайзер "Comirnaty" е толкова странно поради интересна причина
Защо имената на ваксините са толкова странни?

Препоръките на FDA за назоваване на лекарства и ваксини са изложени в документ от 42 страници. Неговите стандарти са строги. Най-важното е, че пациентите и фармацевтите не трябва лесно да бъркат марката на едно лекарство с друго. (Около 1,5 милиона американци са засегнати от лекарствени грешки, според Института по медицина.) Дори наименованието на лекарството, започващо с изключителна буква като „X“ или „Z“, вероятно ще бъде заличено, ако друго лекарство за същата болест вече започва със същата буква. През 2013 г., когато писател се оплака в New England Journal of Medicine, че производителите на лекарства проявяват „ненаситна склонност да включват буквите X и Z“, FDA отговори, че само 2% от 6 000-те одобрени наименования на лекарства започват с тези букви.

Името трябва да бъде запомнящо се и уникално, но не толкова уникално, че лекарят да не може да го изпише. То може да се отнася до основната технология – следователно иРНК – но не и до активните съставки на лекарството. Причината – пациентите не трябва да се допуска погрешно да помислят, че лекарството съдържа само съставките в името. Марките на лекарства не могат да рискуват да преувеличат ефективността си. В идеалния случай те обаче трябва да държат обещание за техния ефект. FDA отхвърля всяко име, което не отговаря на тези указания; всяка година Администрацията отхвърля до една трета от имената, предложени като марки на лекарства.

Тези ограничения, както и търговските съображения, изключват прости думи и евфонични упражнения за новите марки. И тъй като светът на фармацевтичните продукти се разширява, се появяват по -кратки опции като „Аспирин“ или „Адвил“, оставяйки само уникалните, тромави сложности на „Comirnaty“ или „Vaxzeria“.

Името на ваксината на Пфайзер “Comirnaty” е толкова странно поради интересна причина

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции