<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110835" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекар: За Кол...

Имунолог: Бих препоръчал третата доза на всеки, ваксините не са страшни (видео)

05 Декември 2021
0 1563

Ваксините срещу Covid-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване. Това обясни пред NOVA началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница “Свети Иван Рилски” проф. Доброслав Кюркчиев.

“Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува”, добави специалистът.

Имунолог: Бих препоръчал третата доза на всеки, ваксините не са страшни (видео)

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. “Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания – аз смятам, че това е добър вариант”, посочи проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения хората се страхуват от РНК ваксините. “Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу Covid-19 под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен – ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има – начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира”.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. “Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив – считам ги за полезни”, заяви той.

Ваксините срещу Covid-19 и децата

„Проучванията, които са правени досега, са единодушни по въпроса, че ваксините не са страшни. Разглеждайки въпроса по-комплексно, децата не боледуват тежко, има обаче изключения. При тях ваксинацията би имала смисъл от гледна точка на тяхното социално поведение – да бъдат на училище, а не затворени. Това обаче трябва да бъде отново по желание, а не със задължителен характер”, каза специалистът.

Израел одобри ваксинирането срещу Covid-19 на деца между 5 и 11 години
Leo Hahn, 11, gets the first shot of the Pfizer COVID-19 vaccine, Tuesday, Nov. 9, 2021, at the University of Washington Medical Center in Seattle. Last week, U.S. health officials gave the final signoff to Pfizer’s kid-size COVID-19 shot, a milestone that opened a major expansion of the nation’s vaccination campaign to children as young as 5. (AP Photo/Ted S. Warren)

И допълни, че ваксините работят и могат да бъдат лесно обновени при необходимост.

“Козовете, които имаме, са много повече от козовете, които имахме”, заключи той.

Имунолог: Бих препоръчал третата доза на всеки, ваксините не са страшни

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции