<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130576" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какви са симп...

Инжектираха първия пациент с експериментален антираков вирус

23 Май 2022
0 1490

Инжектираха първия пациент с експериментален антираков вирус. Той би трябвало да промени начина, по който се борим с канцерогенните тумори в нашите тела.

Кратер в Русия, наречен “Портата към ада”, продължава да се разраства

Инжектираха първия пациент с експериментален антираков вирус

Лекарството-кандидат е наречено CF33-hNIS (или Vaxinia). То представлява онколитичен вирус. Това е генетично модифициран вирус, който е създаден по такъв начин, че инфектира и убива само раковите клетки. Без да засяга здравите.

При CF33-hNIS модифицираният поксивирус навлиза в клетките и започва да се размножава. В края на краищата инфектираната клетка избухва. Така отделя хиляди нови вирусни частици, които изпълняват ролята на антигени. Те стимулират имунната система и я карат да атакува раковите клетки в района.

Предишни изследвания в животински модели показват, че лекарството може да накара имунната система да започне да ловува и унищожава ракови клетки. Но до момента то не бе тествано върху хора. Сега обаче – благодарение на изследователския раков център City of Hope (Град на надежда), който е съавтор на лекарството, и базираната в Австралия биотехнологична компания Imugene – това ще се промени.

Коментарът

“Нашето предишно изследване демонстрира, че онколитичните вируси могат да стимулират имунната система. И да я накарат да откликне и убие раковите клетки. Те я правят по-податлива и на други имунотерапии.”

Това казва Даненг Лий от City of Hope. Той е онколог и водещ ръководител на изследването.

“Вярваме, че CF33-hNIS има потенциала да подобри резултатите при много от нашите пациенти.”

Отключването на този потенциал обаче зависи до голяма степен от това дали лекарството CF33-hNIS е безопасно за хората.

Именно върху това се фокусира и първата фаза на клиничното изпитване. В него се очаква да вземат участие общо 100 възрастни души.

Всички са с метастатични или напреднали солидни тумори и преди това са се подложили най-малко на две различни стандартни лечения. Веднъж щом се включат в изпитването, те ще получат ниски дози от експерименталното лекарство. То ще бъде инжектирано директно или администрирано интравенозно.

Ако първоначалните резултати се окажат успешни и специалистите установят, че CF33-hNIS е безопасно и се понася добре от пациентите, ще бъдат извършени допълнителни тестове. Те ще имат за цел да проверят как лекарството се спогажда с пембролизумаб. Това е вече съществуващо лечение с антитела, което се използва при раковата имунотерапия.

Подробности

Версията на вируса, която в момента се изпитва, произвежда човешки натриев йодиден симпортер (hNIS). Това е протеин, който позволява на изследователите да наблюдават вирусната репликация и да увреждат допълнително раковите клетки, като добавят радиоактивен йод.

Преди да определят ефективността на лекарството обаче, изследователите искат да проверят дали то се понася добре от пациентите. Те ще записват честотата и остротата на потенциалните странични ефекти и ще наблюдават състоянието на хората в случаите, когато ниските дози се увеличават постепенно.

На по-късен етап ще бъде проверена и способността на CF33-hNIS да смалява туморите. Самото клинично изпитване обаче ще продължи около 2 години, така че ще трябва да почакаме, преди да видим първите ясни резултати по темата.

Инжектираха първия пациент с експериментален антираков вирус

Източник: Science Alert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции