<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99810" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж, татуирал...

Instagram е токсичен за младото поколение, Зукърбърг неглижира проблема

15 Септември 2021
0 227

Instagram има негативно отражение върху възприятията на младите потребители за самите себе си, това констатира 3-годишно проучване на топ-мениджърите във Facebook.

Това е особено видимо сред аудиторията на момичетата в тийнейджърска възраст, съобщава Булевард България.

Instagram е токсичен за младото поколение, Зукърбърг неглижира проблема

Въпреки това обаче Facebook не предприема адекватни мерки за ограничаването на тези вреди.

Разследване на Wall Street Journal, което се позовава на вътрешни документи от Facebook, сочи, че в момента компанията дори разработва сходно проложение за деца под 13-годишна възраст. 

“Тийнейджърите обвиняват Instagram за повишеното ниво на тревога и депресия. Тази реакция е спонтанна и се среща постоянно сред всички групи”, се казва още в данните от проучването. 

Разследването посочва още, че ръководителите на Facebook са пренебрегнали проблема и дори са ги омаловажавали при публичните си изяви по темата. 

Част от причините за неблагоприятните ефекти на Instagram са специфични само за това приложение и не могат да се отдадат на общото негативно влияние на социалните мрежи. 

Instagram провокира по-негативни реакции в сравнение с TikTok, например, заради по-голямата склонност на потребителите й да сравнява социалния си статус и външния си вид с останалите. Ако видеоплатформата TikTok акцентира върху действието и умението, Instagram се фокусира върху тялото и лайфстайла, като това може да доведе до хранителни заболявания и депресия. 

Всички тези изводи са били добре известни на ръководството на Facebook – дори за Марк Зукърбърг, но платформата не може да си позволи да изгуби младата аудитория.

Instagram е токсичен за младото поколение, Зукърбърг неглижира проблема

40% от потребителите на Instagram са на възраст под 22 г. В САЩ 22 милиона тийнейджъри ползват всеки ден приложението за снимки и клипове, а само 5 млн. души от тази възрастова група влизат всекидневно във Facebook. 

Компанията на Зукърбърг придоби Instagram през 2012 г. за 1 млрд. долара. 

От Facebook реагираха на публикацията в WSJ с публикация, в която твърдят, че разработват механизми за отклоняване на уязвимите потребители от съдържание, което може да им се отрази негативно. 

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции