<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116946" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първата анти...

Инсулт, белодробна емболия, косопад – малка част от последиците след Covid-19 (видео)

30 Януари 2022
0 5207

Зачестяват случаите на пост-Covid синдрома казват лекари. Повече от 200 симптома са наблюдавани при хората, които са били инфектирани с коронавирус, пише bTV. Те може да се проявят при хора от различни възрасти.

“Обикновено след като отмине Covid вълната, следва сърдечносъдовата вълна, защото пациентите, които привидно леко са преживели Covid, имат активизиране на такива тромбообразувания на белодробната артерия”. Това заяви проф. Иво Петров, началник клиника по Кардиология в “Аджибадем Сити Клиник” УМБАЛ.

Нова опасна мода – хора умишлено се заразяват с Covid-19

Нови ограничения в Европа за неваксинираните

” Да кажем след един месец млад човек развива инсулт без никаква причина освен, че е карал преди месец Covid“, обясни още проф. Лъчезар Гроздински, началник клиника по Ангиология в „Аджибадем Сити Клиник“ УМБАЛ.

Косопад

Пост-Covid синдромът засяга и кожата. Може да доведе до косопад, който да продължи повече от три месеца. “Поява на петна по лицето. Може да се появи обрив с мехури по тялото. Това може да е и в рамките на инфекцията, като и между една и четири седмици след прекарване на инфекцията”, каза д-р Димитър Черкезов, специалист по кожни и венерически болести, МБАЛ “Света София”

По думите на вирусолога проф. Радостина Александрова все още не са ясни причините за пост-Covid синдрома. “Това може да е, защото вирусът успява да се скрие в организма за един по-продължителен период от време. Според друга хипотеза имунният отговор от първичната инфекция всъщност да продължи да действа след отшумяването ѝ”, отбеляза проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Според вирусолога дори лекото боледуване от вируса може да доведе до симптоми, които да продължат седмици след това.

Инсулт, белодробна емболия, косопад – само част от последиците след Covid-19

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции