<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отлагат пищн...

Ирландия сваля всички Covid ограничения заради многото ваксинирани

22 Януари 2022
0 692

Ирландия сваля всички Covid ограничения заради многото ваксинирани, съобщава в.Сега.

Правителството обяви, че решението е взето заради преминаването на пика на вълната от Омикрон и големия процент ваксинирани ирландци, предава БНР. Решението бе обявено от министър-председателя Михол Мартин в телевизионно обръщение към нацията.

От този уикенд ирландските пъбове, ресторанти и всички останали видове заведения могат да се завърнат към нормален режим на работа. От клиентите няма да бъдат изисквани дигитални ковид паспорти. До момента се изискваше такъв валиден паспорт и заведенията трябваше да затворят най-късно в 20.00 ч.. Отпада изискването и за социална дистанция, както и ограниченията за посетители на събития на открито и на закрито. 

От понеделник поетапно ще започне и завръщането по работните места.

Някои правила обаче ще останат в сила, като носенето на маски поне до края на февруари. Дигиталните ковид паспорти ще продължават да се изискват за международни пътувания. Самоизолацията остава за хора със симптоми. 

Позовавайки се на това, че Ирландия е с един от най-високите проценти на васкинирани в Европа и стабилизирането на хоспитализациите, Националният екип за спешни случаи в областта на общественото здраве посъветва правителството, че вече няма основания за оставане на ограниченията.

Началото на спад на последната вълна на COVID-19 обявиха от здравното министерство на Кипър.

Това се случи в издадения вчера национален доклад за епидемичната обстановка през последните две седмици. Тежестта на болестта и натискът върху здравната система на страната обаче остават високи, се констатира още в доклада.

Ежедневният брой на диагностицираните с коронавирус започна да намалява във всички възрастови групи и области на страната. Това отчете здравното министерство за периода от 4 до 17 януари. В момента се вижда низходяща тенденция във вълната на Омикрон и това дава „проблясък на надежда”, коментираха членове на Научния консултативен комитет по пандемията.

В двуседмичния период при направени почти 1,7 млн. PCR и бързи теста са открити близо 46 500 новозаразени, като средната им възраст е 32 години. Около 24% от случаите са деца и тийнейджъри до 19-годишна възраст.

77% от пациентите, приети за лечение в болниците с коронавирус, не са ваксинирани, съобщи още здравното министерство данните до 20 януари. През тази седмица броят на ковид случаите се стабилизира на малко над 2000 на ден, което е около 2% от извършваните всеки ден тестове.

За петте дни от понеделник, когато в Кипър започна да се прилага първото одобрено лекарство срещу коронавируса, то е било предписано на 60 пациенти.

Ирландия сваля всички Covid ограничения заради многото ваксинирани

Кирил Петков обяви кога ще отпадне зеленият сертификат у нас

Ирландия сваля всички Covid ограничения заради многото ваксинирани

Източник: в.Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции