<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поредна обла...

Искат да върнат оценките за поведение в училище

24 Януари 2023
1 183

От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” искат да върнат оценките за поведение в училище. То трябва да влияе на формирането на бала им при кандидатстване в гимназия. Това показва материал на “СЕГА”.

Това е обсъждано във връзка с темата за ефективността на санкциите като инструмент за обща подкрепа на учениците. Те са част от наредбата за приобщаващото образование.

При проведено национално проучване от синдиката сред 2890 педагогически специалисти и заинтересовани в рамките на 10 дни, става ясно, че 86.7% от запитаните смятат, че процедурата за налагане на санкции трябва да бъда олекотена, а 93% – че наредбата следва да бъде променена или отменена.

Практически всички учители срещат редица трудности при прилагането на санкциите.

69.2% смятат, че процедурата е бавна и мудна, а 63.5% – че е тежка и безсмислена. 
71% от преподавателите не искат да санкционират ученици, защото се притесняват от крайното отношение на родители, а близо 46% се страхуват от пропуски в процедурата. Повече от половината смятат, че ефектът е нулев.

Искат да върнат оценките за поведение в училище

Това показва на практика, че наредбата не функционира.

Учениците не разбират смисъла да учат математика

Заради неработещите правила, от синдиката изискват налагане на ясни задължения за родителите, които включват финансови санкции при нарушение на училищния правилник, както и споменатата оценка “Дисциплина”. Тя се предлага в четири степени, чрез промени в закона.

Друга предлагана мярка е сключването на договор между родителите и образователната институция по отношение на училищния правилник. Също така, санкциите да следват режим на уведомяване, за да се избегне отказване на подкрепа или блокиране на процедурата.

Профсъюзът също предлага реформиране и активизиране на социалните служби, Агенцията за закрила на детето и отделите за закрила на детето. Целта е те да “станат авторитет към родители, отклоняващи се от общоприетите протоколи за партниране”.

Искат да върнат оценките за поведение в училище

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции