<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182601" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Моуриньо псу...

Испанките вече могат да ползват “менструален отпуск”

01 Юни 2023
0 261

Испанките вече могат да ползват “менструален отпуск”. В страната е в сила нов закон за сексуалното и репродуктивното здраве. Той предвижда жените да имат право на отпуск, докато са в менструален цикъл, съобщи БТА.

Законопроектът на Министерството за равнопоставеността на половете бе внесен от лявото правителство. Парламентът го одобри през февруари, а по-късно бяха приети изменения. Премахнати бяха бариерите, които улесняват достъпа до аборти и промяната на пола на транссексуалните.

След гласуването в парламента през февруари министърът на равенството Ирене Монтеро заяви, че това е “исторически ден за напредъка на правата на жените”.

Испанките вече могат да ползват &#8220;менструален отпуск&#8221;
Снимка: iStock

Така Испания стана първата страна в Европа, одобрила “менструален отпуск”.

Испания въвежда 3 дни специален месечен отпуск за жени

Отпускът за периода на менструация не е често срещан в законодателството на други страни. В германското законодателство няма подобна разпоредба, а в Тайван жените могат да останат вкъщи само три дни в годината, като за тях получават само 50% от заплатата си, отбелязва ДПА. В Южна Корея работодателите трябва да дават на служителките си един почивен ден месечно, ако те подадат молба, но законът не регламентира кой плаща заплатата на служителката.

За да вземат менструален отпуск, работничките в Испания се нуждаят от лекарска бележка. Продължителността на отпуска по принцип е неограничена, като според закона тя зависи от това колко силни са менструалните болки и колко дълго продължават. Разходите се поемат от държавата.

Испанките вече могат да ползват “менструален отпуск”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции