<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153496" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия изтегл...

Италия пое контрола над рафинерия на “Лукойл”

02 Декември 2022
0 202

Новото италианско правителство на Джорджа Мелони постави под “временно управление” Рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Приоло, Сицилия , предава Свободна Европа. Целта е да се избегне затваряне на рафинерията заради влизащото в сила на 5 декември европейско ембарго над вноса на руски суров петрол по море, съобщи Ройтерс.

Кой печели от сделката между “Лукойл” и България?

Забраната е продължение на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

“Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна”, отбеляза Мелони в кратко изявление по темата. “Временното управление” ще бъде с максимален срок от 12 месеца.

Мярката идва, след като имаше опасност контролираната от “Лукойл” рафинерия ИСАБ (ISAB) – една от най-големите в Европа, да спре производството. Причината е, че тя се снабдява с петрол изцяло от Русия. Преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%.

Въпреки че “Лукойл” все още не е в списъка със санкции, европейските банки отказват да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни. Според източници на “Ройтерс” правителството на Мелони работи и по схема за финансиране.

Италия пое контрола над рафинерия на &#8220;Лукойл&#8221;

ИСАБ има капацитет за рафиниране на 10 милиона тона суров петрол годишно с възможност той да бъде увеличен до 14 милиона тона. Рафинерията осигурява около 20% от националните нужди.

“Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация”, каза Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

Продажба

Американският инвестиционен фонд “Кросбридж енерджи партнърс” (Crossbridge Energy Partners) преговаря по споразумение с “Лукойл” за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1,5 млрд. евро, съобщи в четвъртък в. “Файненшъл таймс”.

В България

У нас “Демократична България” също предложи държавен контрол над дейността на рафинерията на “Лукойл” в Бургас. Ръководството на рафинерията пък твърди, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България, но да получи позволение да изнася продукти в ЕС. Според Европейската комисия това не е възможно.

Италия пое контрола над рафинерия на “Лукойл”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции