<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134317" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Столтенберг: ...

Италианска и френска компании ще разработват най-голямото газово хранилище в света

19 Юни 2022
0 518

Италианска и френска компании ще разработват най-голямото газово хранилище в света, съобщава bTV.

Катар обяви днес, че е избрал италианския енергиен гигант “Ени” (Eni) за втори чуждестранен партньор за разработването на най-голямото находище на природен газ в света, след като вече беше обявено участието на френското предприятие “Тотал” (TotalEnergies), предаде Франс прес.

“Имам удоволствието днес да обявя, че “Ени” беше избрана за партньор в този уникален стратегически проект”, каза катарският министър на енергетиката и главен изпълнителен директор на Катар енерджи (QE) Саад Шерида Ал-Кааби на пресконференция в Доха, оповестявайки втория чуждестранен партньор.

Италианска и френска компании ще разработват най-голямото газово хранилище в света

Започна пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България

В съвместното предприятие с катарския енергиен гигант “Ени” получава малко над 3% в проекта “Норд фийлд ийст”. Делът е на стойност над 28 милиарда долара. Той цели до 2027 г. да увеличи с 60% катарското производство на втечнен природен газ.

Френската компания, чийто договор със срок до 2054 г., беше обявен на 12 юни, ще получи по-голям дял – 6,25%. Този договор ще помогне на компанията да компенсира загубите, които й носи изтеглянето й от Русия след началото на войната в Украйна.

Очаква се утре да бъде обявен и трети партньор. Смята се, че чуждестранните предприятия да получат общо около 25% от проекта. Планира се добивът от  полето, намиращо се на териториите на Катар и Иран, да започне през 2026 година. На това находище се падат около 10% от известните световни запаси от природен газ.

След началото на конфликта вносителите на втечнен природен газ се стремят да си осигурят алтернативи на руското “синьо гориво”.

Италианска и френска компании ще разработват най-голямото газово хранилище в света

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции