<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Ива Митева е фаворит за конституционен съдия

21 Януари 2022
0 471

Ива Митева е фаворит за конституционен съдия.

Депутатът от “Има такъв народ” Ива Митева е фаворит за попълване на едно от двете вакантни местa при настоящата ротация в Конституционния съд, съобщава Mediapool, цитирайки свои източници.

Павлина Панова е първата жена, избрана за председател на Конституционния съд

Мандатът на съдия Гроздан Илиев изтича на 28 февруари т.г. и Народното събрание трябва да избере достоен юрист за поста.

Ива Митева е фаворит за конституционен съдия
Гроздан Илиев. Снимка: БулФото

Преди да бъде назначен за съдия в КС по предложение на ГЕРБ, Илиев беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на неговата Наказателна колегия.

Парламентът трябва да избере член на КС и за мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември м.г. Според източници от управляващото мнозинство, кандидатурата на Митева със сигурност ще бъде издигната, но все още няма финално решение дали четирите формации ще се обединят около нея.

Ива Митева: ИТН си научи урока и подава ръка на всички партии, с които има сходни политики (виедео)

Това е първият сериозен кадрови тест за устойчивостта на коалицията, но и знаков сигнал, който управляващите ще отправят към обществото. За другото място се спрягат множество имена, включително на известни адвокати правозащитници, но ясен претендент засега няма.

Ива Митева е фаворит за конституционен съдия
Снимка: БулФото

Ива Митева има дългогодишен опит като водещ правен експерт в парламента, който е критикуван за противоречиво си законотворчество, включително от Европейската комисия. Митева обаче няма как да носи отговорност за това, тъй като законите се инициират и гласуват от народните представители.

Ива Митева е фаворит за конституционен съдия

Източник: Mediapool

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции