<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153792" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски: Вра...

Изказване на Еманюел Макрон за Русия разгневи Украйна

05 Декември 2022
0 2313

Изказване на Еманюел Макрон за Русия разгневи Украйна.

В него френският президент застъпи становището, че Европа трябва да гарантира сигурността на Русия, когато страната се върне на масата за преговори при прекратяване на войната в Украйна, предаде Reuters, цитирайки телевизионния канал TF1.

Макрон настоя за повече прозрачност в Twitter на среща с Илон Мъск

“Това означава, че една от основните позиции, които трябва да адресираме, както президентът Путин винаги е казвал – са страховете, че НАТО се приближава непосредствено до вратите му и разполага оръжие, което заплашва Русия”, каза Макрон.

Миналата седмица президентът на Франция бе на официално посещение в Съединените щати, където се срещна с Джо Байдън. На срещата американският президент посочи, че е готов да преговаря с руския президент, ако той иска.

Der Spiegel: Нов масиран авиоудар се готви от Русия срещу Украйна

“Това е част от голямата тема за мира и трябва да сме готови да предприемем действия по защитата на нашите съюзници и да гарантираме сигурността на Русия в деня, в който тя се върне на маста на преговорите”, добави президентът на Франция.

Заплаха за прибалтийските републики

Изказването му веднага предизвика бурни реакции в Украйна и в част от европейските страни.

Михайло Подоляк, водещ съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността си от Русия, а не обратното. “Цивилизованият свят има нужда от “гаранции за сигурността” срещу варварски намерения от следпутинова Русия”, написа той в Twitter вчера.

Критики дойдоха и от някои балтийски републики. Като гранични на Русия държави, те възприемат страната като нарастваща заплаха за сигурността си.

Ето кой олигарх убедил Путин да нападне Украйна

Интервюто на Макрон предизвика негативни реакции и от представители на управляващата коалиция в Германия, както и от опозиционния Християндемократически съюз, предаде в. “Сега”.

Изказване на Еманюел Макрон за Русия разгневи Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции