<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН: COVID огран...

Изливат ли се отпадни води в резерват „Сребърна“? (видео)

08 Септември 2021
0 76

Изливат ли се отпадни води в резерват „Сребърна“? Отговорът дава материал на bTV. Според зрителски сигнал там се изливат фекални води, а пречиствателната станция не работи, откакто е построена.

През 2002 г. с пари от държавния бюджет започва изграждането на канализация и пречиствателна станция в село Сребърна. Съоръжението трябва да заработи през 2010 г. Това обаче не се случва.

„Направиха тогава 72-часови проби, работеше всичко, затвориха и я оставиха“, казва кметът на Сребърна Георги Иванов.

Изливат ли се отпадни води в резерват „Сребърна“? (видео)

Модерната пречиствателна станция не получава Акт 16 заради неритмичното плащане от страна на държавата при довършителните дейности. Проблемът с канализацията на село Сребърна обаче се оказва едновременно и драматичен, и абсурден.

„Навремето казаха – връзвайте се в канализацията, имаме вече канализация. После казаха – спрете, защото канализацията не е завършена и не работи“, спомня си Елеонора Георгиева.

Така жителите продължават да ползват септични ями.

Изливат ли се отпадни води в резерват „Сребърна“? (видео)

Обществена тайна в Сребърна е, че канализацията се ползва от много домакинства. Местните власти обаче твърдят, че фекалните води не се изливат в биосферния резерват.

“Враждебна” няма да търпи повече безконтролно изхвърляне на отпадъци (РЕПОРТАЖ)

Изливат ли се отпадни води в резерват „Сребърна“? (видео)

„Преди години имахме септична яма около езерото, където се изливаха фекални води и дъждовни води. Сега всичко е затапено“, казва кметът Иванов.

Позицията на община Силистра

Канализационната мрежа е изградена по проект с три броя помпени станции. Към каналните помпени станции има изградени две попивни ями, които съгласно проекта, се ползват за обиране водите от канализацията. В момента водите на канализацията се вливат в попивните ями. Периодично ямите се почистват от ВиК и при подаване на заявка от кмета на с. Сребърна. По този начин се предотвратява изтичането на води от попивните ями.

Хора от селото обаче посочват място, където от спукана тръба изтичат отходни води. Най-големият проблем за село Сребърна обаче си остават неасфалтираните улици заради неяснотата с канализацията.

И въпреки че пряка опасност за природния резерват засега няма, хората в Сребърна са категорични, че държавата трябва да завърши проекта, независимо колко ще струва той.

Изливат ли се отпадни води в резерват „Сребърна“?

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции