<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111135" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой е Карл Не...

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица

07 Декември 2021
0 258

“Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8% в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума „Работодател на годината“, пише Darik.news.

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица

“Близо 153 000 безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и активните действия за превенция на продължителната безработица и индивидуална работа с хората, които са икономически неактивни и трудно намират работа сами”, отбеляза Донев.

Той добави още, че в резултат на това през 2021 г. броят на продължително безработните е намалял над два пъти за последните 5 години. От 103 098 през 2016 г. до 40 078 през октомври 2021 г.

Министър Донев посочи най-важните предстоящи задачи в областта на политиката на пазара на труда. Сред приоритетите на министерството в средносрочен план е подготовката на Стратегия за активиране на икономически неактивните, валидирането на придобитите по неформален начин знания. А също и умения разработването на нови прогнози за потребностите от работна сила и масовото прилагане на професионалното и кариерното ориентиране.

“С тези мерки ще подкрепим инвестициите и усилията на работодателите в реализирането на проекти за повишаване на квалификацията на работната сила”, каза министър Донев.

Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица

Източник: Darik.news

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции