<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113244" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И в Германия ...

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни

27 Декември 2021
0 4223

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни, пише Дневник.

Учените от Националния здравен институт на САЩ предполагат, че РНК на SARS-CoV-2 може да се задържи в човешкия организъм в продължение на 230 дни след появата на първите симптоми на заразата. Тези данни са представени в изследване, в рамките на което са били направени 44 аутопсии на пациенти с коронавирус, прекарали заболяването с различна степен на тежест.

“Установихме, че SARS-CoV-2 е широко разпространен в телата на пациенти, които са починали с безсимптомна или лека форма на заболяването. Реплики на вируса присъстват в много тъкани извън белите дробове в ранните стадии на заразата”, отбелязват изследователите.

Вирусът се задържа за няколко месеца

“Въпреки широкото разпространение на SARS-CoV-2 в организма възпаленията извън белите дробове бяха изразени слабо”, посочват учените. “Нашите данни доказват, че SARS-CoV-2 предизвиква системна инфекция. Той може да остане в организма в продължение на няколко месеца”, констатират те.

Експертите допълват, че някои пациенти, които са преболедували коронавируса в тежка форма, след това страдат от пост-ковид синдром – дълго време усещат последствията от заболяването в сърдечно-съдовата, дихателната и нервната система.

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни
Кой е застрашен от пост-ковид?

Както вече е известно, т.нар. пост-ковид синдром се проявява при 10-15 процента от заразените с коронавирус. Специалистите са на мнението, че рискът от неговата поява е по-висок при жените и по-възрастните хора.

Учени от Лондонския имперски колеж са събрали данните на около 1,2 милиона потребители на смартфони. Участниците са записвали в приложение информацията за това кога са били ваксинирани, заразили ли са се след това с коронавирус и колко дълго са усещали пост-ковид симптоми. Както посочват изследователите, сред имунизираните броят на пациентите с пост-ковид е бил наполовина по-малък, отколкото сред неимунизираните.

Изследване: коронавирусът остава в тялото 230 дни

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции