<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103404" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дете на 1 годи...

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас (видео)

13 Октомври 2021
0 4033

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас

“Разпространяват се неверни твърдения и изводи по отношение на смъртността от коронавирус у нас”. Това каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. В тази връзка здравните власти дадоха повече информация относно смъртните случаи от Covid-19 у нас през цялата пандемия.

“Общата смъртност и смъртността от Covid-19 при тази вълна е с около една трета по-ниска от предишните вълни”, каза той.

„Основната причина за това вероятно е, че вече има около 20% ваксинирани хора и вероятно поне още толкова преболедували, а може би и повече. Огромната част от починалите – над 95%, са неваксинирани“, посочи той.

Отбелязахме рекорден процент положителни проби за четвъртата вълна на Covid-19

“Това, което ни засяга като епидемична вълна, засяга и много от съседните страни. Ако лятото имахме подобни вълни в Западна Европа, сега като че ли по-засегната е Югоизточна Европа. Добре е да погледнем нещата в сравнителен анализ, за да имаме по-ясна представа как са нещата в регионален и международен план”, допълни министърът.

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас

Смъртност от Covid-19

“През настоящата Covid-19 вълна смъртността не е по-висока от предишните.” Това каза съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

„Тази епидемична вълна, която наблюдаваме в момента, се развива относително бавно, в последните дни започна да се повишава малко поинтензивно в сравнение с предишните. Коронавирусната криза в България – до момента имаше две големи пандемични вълни. Повишаването започна през месец октомври миналата година на 17 октомври. Тогава беше регистрирана заболеваемост 100 на 100 000, което приемаме на гранично ниво за хода на развитие на епидемията. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигането на нива 100 на 100 000“, обясни проф. Кожухарова.

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас

Проф. Мира Кожухарова уточни, че може да се направи сравнение на база първите 9 седмици на всяка една от вълните.

„По време на първата вълна с циркулиране на първоначалния щам броят на починалите е 4735 души, през втората вълна, която беше доминирана от алфа варианта – 4479, при настоящата вълна – 3364. Това е доказателство, че този нов вариант, макар и по-бързо разпространяващ се, не е по-тежък или по-смъртоносен. Тези данни са за хората, която са починали с диагноза Covid-19. Не става дума за смъртността и смъртните случаи. Истината е че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи надвишава обичайното си ниво“, коментира още тя.

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас (видео)
Ситуацията на Балканите

“На 100% в момента от секвенирането излиза Делта вариантът, той е залял света, защото всеки заразява много повече хора.” Това каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„За 14-дневен период на 1 000 000 души Сърбия има 13 000 – 14 000, докато в България имаме около 4000 за две седмици за 1 млн. души. За предишната вълна при нас са били около 7000, а в Сърбия около 10 000. Имаме много по-голям размах на вълната в Сърбия. С други страни сме с доста сходни показатели.

В момента заболяемостта у нас е малко по-малка отколкото в Турция. Предишната вълна там започва по-късно, но е с много по-високи нива. За Албания в момента имат малко по-малко заболяемост отколкото при нас, но в предишната вълна Албания има малко повисок пик. Гърция сега има малко по-ниска заболяемост от нас, но през целия период те са поддържали по-ниска заболяемост.

Между третата и четвъртата вълна в България са достигнати и по-дълго са задържани по-ниски стойности. В Румъния в момента имаме в пъти по-висока заболяемост в сравнение с предишната вълна, когато при нас са били по-високи стойности. В Сърбия и Румъния положението е много по-тежко, отколкото при нас“, посочи Христова.

„На 100% в момента от секвенирането излиза Делта вариантът, но вече следим както класическия вариант, така и неговите 38 подварианта, от които 4,6 и 8 са най-честите. Те се използват за епидемиологично проследяване. Нямат отношение към промяна в клинична картина или трансмисионност. Като цяло Делта вариантът е много по-трансмисивен и всеки заразява много повече хора – два пъти и половина повече спрямо Алфа варианта. Към момента този вариант е залял света заради тази висока трансмисионност.

Има други варианти, които имат антигенни промени заради мутации в генома, които способстват за избягване на имунния отговор. У нас не са засечени. За още продължително време Делта вариантът ще доминира“, заяви тя.

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас (видео)
Мерките

“Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата”, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Изпратени са писма до ръководствата на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Там, където има повишаване на смъртността Стойчо Кацаров иска от директорите да свикат медицинските съвети и да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните.

„Ако преценя, че е необходима някаква корекция в поведението по отношението на лечението на коронавируса, да предприемат мерки и да ни информират“, поясни служебният здравен министър.

Ще се работи и за допълнителна възможност, която да улесни хората при записването за ваксинацията, защото има и такъв проблем. Трудно се осъществява контакта с някои ваксинационни центрове и с личните лекари, стана ясно още на брифинга.

Министър Стойчо Кацаров отбеляза, че доста хора са се напрегнали – някои политически, икономически, професионално и се разпространяват неверни твърдения и изводи за ситуацията.

Той допусна, че в петък може да бъде обсъдено дали настоящите мерки за справяне със ситуацията са достатъчни.

Извънреден брифинг на здравните власти за новата Covid-вълна у нас

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции