<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Талибани пол...

Лицемерно: как във Великобритания изведнъж забравиха за “лошите” румънци

14 Септември 2021
0 1223

Как във Великобритания изведнъж забравиха за “лошите” румънци – лицемерно поведение на британците, или друг интерес? Отговорът търси Deutsche Welle.

Лицемерно: как във Великобритания изведнъж забравиха за "лошите" румънци

Само допреди няколко години във Великобритания имаше силни настроения срещу хората от България и Румъния. А сега цялата страна е във възторг от триумфа на Ема Радукану, която е с румънски корени. Не е ли малко лицемерно?

Баща ѝ е от Румъния, майка ѝ – от Китай. Родена е в Канада, но се състезава за Великобритания. Ема Радукану е новата звезда на тениса. 18-годишната състезателка триумфира при жените на US Open, поставяйки редица рекорди – първата квалификантка, достигнала до финал в турнир от “Големия шлем”, първата британска шампионка от 1968 година насам и втората тенисистка в историята, достигнала до финал при едва второто си участие.

Дете с четири родини

Освен много талантлива, Ема Радукану е и една изключително пъстра личност, която носи в себе си няколко култури. Радукану се преселва със семейството си от Канада във Великобритания, когато е на две години. В профила ѝ в Туитър четем, че нейният дом е в “london|toronto|shenyang|bucharest”. По време на турнира в САЩ тя развяваше британския флаг и носеше екип в червено, жълто и синьо – явна препратка към румънското знаме. Радукану говори мандарин, а един от идолите ѝ е китайската тенисистка Ли На. Няколко пъти в годината посещава баба си, която живее в Букурещ.

Ема Радукану след победата

Не, това не е присъда срещу Румъния

Великобритания е във възторг. А “лошите” румънци?

“Британия полудя”, написа британският вестник “Дейли Мейл”. Точно този “Дейли Мейл”, който водеше масирана кампания срещу румънци и българи след присъединяването на двете страни към ЕС, припомня австрийският “Ди Пресе”. Години по-късно същият този вестник се качи и на вълната на настроенията в полза на Брекзита. Сред британците с ксенофобски нагласи на румънците се гледаше като на хора, които или са крадци и измамници, или целят да злоупотребяват със социалните помощи. “Полицията отправя предупреждения към джебчии на единствения език, който разбират: румънски”. Такива неща можеха да се прочетат навремето в британски издания.

Ирония е, че сега именно момиче с румънски баща и с румънско име постигна този огромен триумф за Великобритания, пише “Ди Пресе” и пита: Нима гласувайки за Брекзита, британците не гласуваха изрично и за затваряне на границите за чуждестранни работници, за които се твърдеше, че отнемали работата на британците, увеличавали престъпността и превръщали местното население в “чужденци в собствената им страна”?

Кралицата поздрави Ема Радукану за “отдадеността и упорития труд”. Със същите тези “отдаденост” и “упорит труд” много чужденци дълги години даваха своя принос за британската икономика. Но след Брекзита броят на румънците, които често са заети в строителството, е намалял с около 50 000 до 170 000. Днес британците отчаяно търсят полски занаятчии, литовски шофьори на камиони и български работници. Но правителството не иска и дума да чуе за това: поддръжниците на Брекзита са техните главни избиратели. Вместо това истинският британец е сега във възторг от триумфа на роденото в Канада румънско-китайско момиче. Той го аплодира като успех за една държава, която иначе не гори от желание да има такива хора на територията си.

Източник: Deutsche Welle

Лицемерно: как във Великобритания изведнъж забравиха за “лошите” румънци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции