<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Индия вече ...

Как европейските изисквания за зелен сертификат се нагодиха у нас според нуждите

21 Октомври 2021
0 990

Как европейските изисквания за зелен сертификат се нагодиха у нас според нуждите, пише Златина Зехирова за Дневник.

От вторник, когато достъпът със сертификати за Covid-19 на редица обществени места на закрито бе за първи път официално анонсиран от здравните власти, до четвъртък (21 октомври), когато удостоверенията за здравния статус спрямо коронавирусната инфекция влязоха в сила, правилата се промениха три пъти.

Нова промяна в мерките: Ще се издава сертификат и след първа игла, срокът за преболедували се удължава (видео)

Така в сравнение с общовалидните европейски правила за удостоверенията българските се оказват значително по-толерантни, а в някои отношения и спорни от гледна точка на част от световните научни становища. Българската интерпретация кой следва да притежава сертификат и така да е безопасен за околните и себе си има три измерения:

  • сертификат за преболедуване се издава и когато заразяването е било установено с антигенен тест (по европейските правила валидно е само изследването по PCR метода)
  • сертификатът за преболедуване ще е валиден не половин, а една година
  • сертификат ще се издава и при поставена първа доза от двудозова ваксина срещу Covid-19
Как европейските изисквания за зелен сертификат се нагодиха у нас според нуждите
Снимка: БулФото

Изброените български интерпретации на сертификатите ще важат за България и влезлите в сила от днес правила, но не и извън страната. По всичко личи, че решенията за иновациите са взимани в часовете между вторник и четвъртък, защото нито едно то тях не бе представено при анонсирането на новите мерки преди два дни. На брифинг в Министерството на здравеопазването стана още известно, че на бизнеса ще бъде даден толеранс до понеделник, преди да бъдат налагани глоби за неспазване на новите мерки.

Сертификат за преболедуване с антигенен тест

От средата на юни е известно, че европейски сертификат за преболедуване ще се издава само на хората, при които заразяването с коронавирусната инфекция е установено с PCR тест. У нас здравните власти е, че държавната фирма “Информационно обслужване” ще е готова най-късно в понеделник с технологична разработка за издаване на сертификати за преболедуване на хора, при които заразяването е установено с антигенен тест.

Как европейските изисквания за зелен сертификат се нагодиха у нас според нуждите
Снимка: БулФото

Как точно ще става това все още не е известно, особено предвид, че още вчера (20 октомври) в информация до медиите “Информационно обслужване” съобщи, че “издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент”. Сертификатите за преболедуване, когато заразата е установена с антигенен тест, не са част от посочения регламент.

Удължен сертификат за преболедуване

В доклад на Европейската комисия се посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца.

Становището на българските експерти се оказва, че е по-различно, съответно валидността на сертификатите за преболедуване ще бъде удължена от половин на една година.

Удостоверение и при една доза

По думите на Кацаров в българската сертификатна интерпретация ще бъде включено и че хората с една доза също могат да имат достъп до публични места на закрито.

Как европейските изисквания за зелен сертификат се нагодиха у нас според нуждите
Снимка: БулФото

Кацаров отчете, че заради влизането в сила на сертификатите срещу Covid-19 се е повишил интересът към ваксинирането, най-вече при еднодозовата ваксина на “Янсен”. По думите му това е “административно предизвикан избор” и затова ще се признават документите, издавани и при първите дози на другите три одобрени за употреба в Европейския съюз ваксини, докато дойде време за втората доза.

“Това е практика, която е приложена и в много други европейски страни, не е българска иновация в този подход”, аргументира министърът на здравеопазването.

Стойчо Кацаров през април: Сертификатът е класически пример за непряка дискриминация (аудио)

Целият материал можете да прочетете тук.

Как европейските изисквания за зелен сертификат се нагодиха у нас според нуждите.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции