<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118779" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Орбан отново ...

Как изнесените отрови се връщат в Европа?

14 Февруари 2022
0 240

Как изнесените отрови се връщат в Европа? Отговор дава материал на Deutsche Welle.

Ако зависеше само от ЕС, тези вещества отдавна не би трябвало да се използват. Hеоникотиноидите са сред най-опасните пестициди, разработени от химическите концерни. В ЕС тяхната употреба на открито е забранена още от 2013-а година. Тогава няколко изследвания доказват вредното им въздействие върху пчелите и други насекоми, които опрашват растенията. Намаляването на популацията на насекомите се оценява от организациите за прехрана и земеделие към ООН като “сериозна заплаха за осигуряването на световната прехрана”.

Как изнесените отрови се връщат в Европа?

Въпреки това субстанциите имидалклоприд на “Байер”, клотиандин (“Байер” и BASF) и тиаметоксам на “Сингента” продължават да попадат в природата – макар и извън Европа. Това показва разследване на швейцарската НПО “Public Eye”, както и на британската група за разследвания “Unearthed”. Тя е част от Грийнпийс.

От септември 2020-а година износът на тези субстанции трябва да се докладва. Затова разследващите са поискали от официалните власти съответната експортна документация. Така са установили, че бизнесът с невротоксични вещества от Европа за света продължава. Най-много такива субстанции Старият континент изнася за страни като Бразилия,  Русия, Украйна, Аржентина или Иран.

Германски концерни са сред водещите износители

Само в периода септември-декември 2020-а година е регистриран износ на почти 3900 тона неоникотиноидови продукти. За него европейските власти са издали 299 разрешения. “Това количество е напълно достатъчно да бъде напръскана с въпросните субстанции цялата земеделска площ на страна като Франция”. Това казва за германската обществена телевизия ARD Клара Хойнкес от “Public Eye”.

Най-големият европейски износител е швейцарският агрохимически концерн “Сингента”, следван от “Байер” и BASF. Въпросните химически субстанции са произведени основно в Белгия, Франция и Германия.

Най-големият вносител на неоникотиноиди е Бразилия. Това е страната, в която се намира около 20 процента от световното биоразнообразие. Тя пред следващите години иска драстично да увеличи износа на земеделски продукти. Техни вносители са страни със средни или ниски нива на доходите. В тях законодателните разпоредби относно пестицидите са не толкова строги, колкото в Европа.

Отровите се връщат обратно в Европа

Употребените неоникотиноиди не изчезват просто така, а чрез земеделските продукти могат да се върнат обратно в Европа – например с внасяните царевица, соя, манго или авокадо. “Този  кръговрат трябва да бъде прекъснат”, казва по този повод Карла Хойнкес от “Public Eye”.

Исканията на неправителствените организации добиват още по-голяма тежест благодарение на резултатите от дейността на група учени от Германия, Австрия, Швеция и Великобритания. Те правят извода, че субстанцията имидаклоприд, произвеждана от концерна “Байер”, влияе не само на нервната система на насекомите, а и на тази на човека – атакува нервните клетки. Учените са на мнението, че с храната човек би могъл да поеме количества от тези отрови, които да се отразят на нервната му система, подобно на друг известен невротоксин – никотина.

Мозъчните увреждания не са изключени

Особено тревожни, според изследователите, са данните за възможни отражения в процеса на образуване на мозъка на зародиша по време на бременността, както и при новородените деца.

Производителят “Байер” не вижда основания за преоценка на препарата и припомня, че той се използва успешно от години. От фирмата уточняват, че земеделието продължава да има нужда от неоникотиноидите, без които реколтата би претърпяла сериозни загуби.

Критиците настояват за по-строги правила при износа на пестициди. Германското правителство засега не вижда юридически възможности за това, тъй като решаващо в случая е законодателството в страните-вносителки на въпросните препарати. Франция обаче от следващата година няма да позволява износа на забранени пестициди.

Как изнесените отрови се връщат в Европа?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции