<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115767" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Носят ли отго...

Как концертна зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid-19?

20 Януари 2022
0 189

Как концертна зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid-19? Вижте как реагират нидерландците на ограниченията в страната.

Музиканти, артисти и други културни дейци в Нидерландия решиха да организират оригинален протест срещу строгите пандемични мерки в страната, които засягат културните мероприятия.

Преди няколко дни правителството в страната реши да облекчи локдауна, който действа вече цял месец, но само за избрани обекти. В това число фризьорски салони, магазини за търговия на дребно фитнес зали и др.

Как концертна зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid-19?

Барове и ресторанти остават очаквано затворени. Освен тях обаче затварят и културни обекти като концертни зали, театри, галерии и т.н.

Управителите на Концертгебау в Амстердам решават да превърнат сцената си в импровизиран фризьорски салон, за да може оркестърът да се върне към репетиции. 

Сгради в София, вместо да се събарят, ще станат паметници на културата

Българският цигулар Веско Ешкенази също се е включил в артистичния протест. Той пише това във профила си във Facebook:

“Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за публика, а фризьорските салони например са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в същото време ние свирехме за тези техни клиенти, които случайно се оказаха наша публика. Така слушането на музика бе напълно позволено! Извън шегата, надявам се скоро да видим отново публика в красивата ни зала! На добър час на всички колеги!”

Как концертна зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid-19?

Симон Реининк, директорът на Концертгебау, коментира пред Associated Press, че не вижда нито една причина за задържането на най-тежките ограничителни мерки за сектора на културата.

Ето кой е министърът на културата – най-младият кадър в проектокабинета на Кирил Петков

“Показахме през последните 2 години, че е много безопасно да се отиде на концерт или на музей. Всъщност, това е нашата професия – да организираме присъствието на големи групи хора. Знаем как да се справяме с това и го правим по много сигурен начин.”

Подобен артистичен протест се въвежда и в музея на Винсент ван Гог. Фризьор е подстригал около 10-ина души, а също толкова са успели да си направят и маникюр.

Как концертна зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid-19?

“Разбирам защо правителството отвори фитнесите, но човек има нужда и от умствени тренировки, а музеят е мястото, в което хората все повече идват, за да открият малко дълбочина или смисъл в живота си. А темата за психичното здраве е особено важна за нашия музей”, казва управителката на музия Емили Горденкер. 

Theaterhuis пък оргнаизира театрална постановка, отново с помощта на няколко фризьори.

Уникално улично изкуство от света (видео)

Министърът на културата на Нидерландия Гунай Услу каза, че това е “креативния начин, по който секторът привлича внимание към ситуацията”. 

“Разбирам призива за помощ и знам, че артистите искат да покажат красивите неща, които могат да ни предложат. Но отварянето на обществените места трябва да стане стъпка по стъпка. Културата е на високо място в нашия дневен ред”, пише тя. 

Как концертна зала в Амстердам стана фризьорски салон заради Covid-19?

Източник: Булевард България
Снимки: Булевард България, Concertgebouwl


Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции