<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134772" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Как правителството в Скопие се озова пред разпад заради ветото

23 Юни 2022
9 890

Възможно ли е и правителството в Скопие да падне след българското? И то със същия аргумент, който беше използван в София – ветото.

Досега кабинетът в Северна Македония няма официална позиция по т. нар. френско предложение за разрешаване на спора със София. Но това правителство е вече разклатено, след като три от по-малките партии в управляващата коалиция се обявиха срещу френската идея и заплашиха с напускане, пише Свободна Европа.

Новината идва на фона на свалено правителство в София, което и по-рано твърдеше, че решението за ветото трябва да е на Народното събрание. Но парламентът вече два дни подред не успява да проведе заседание. Причината – няма кворум, ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” не влизат в залата.

Скопие и френското предложение

През това време в Северна Македония се разширява броят на хората, които са против френското предложение. Освен опозицията, вече и част от правителството в Скопие смята, че ако каже “да”, страната ще трябва да направи твърде големи отстъпки. Абсолютно неприемливо за тях е например това България да може да изрази едностранно позицията си, че македонският език не съществува.

Комисията по външна политика в НС гледа три проекта за РСМ (видео)

Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря
Булфото

Левият Демократически съюз, зелената формация ДОМ (“Демократично обновление за Македония”) и Либералдемократическата партия заплашиха, че ще излязат от властта заради документа. И го определиха като неприемлив. Ако го направят, кабинетът вече няма да има мнозинство.

А министърът по местното самоуправление и лидер на Либерално-демократическата партия Горан Милевски директно заяви, че ако предложението бъде прието, ще подаде оставка.

“Ще направя всичко, което мога, за да попреча на българизацията на нашата история”, написа той в своя профил във Facebook.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски също втвърди тона и написа в социалната мрежа, че какъвто и да е окончателният съгласуван текст на френското предложение, ключовите елементи за него са:

  • „Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност;
  • Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка;
  • Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на конституцията, което ще определи българите като един от държавотворните народи;
  • Твърди гаранции както от България, така и от ЕС, че България няма да поставя нови искания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и в двустранния протокол, който все още не е съгласуван, а всяко решение ще трябва да е консултирано с институциите на Северна Македония.”

Ковачевски наблегна на това, че официалното предложение на френското председателство, което да е прието от всички 27 държави-членки, не е пристигнало в Скопие.

Скопие и историята

Напрежение има и около твърденията, че РСМ трябва напълно да ревизира историята си. Включително заради записаното в протокола на чл. 8 от Договора за добросъседство с България – за нуждата от обективна работа с историческите извори и други.

“Не мога да приема цялата история, която сме учили в основното и средното училище, сега да се видоизмени и да докажем, че тя е лъжлива история, която са ни наложили комунистите”, каза в интервю председателят на ЛДП Горан Милевски.

Петков към Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония (видео)

Как правителството в Скопие се озова пред разпад заради ветото
iStock

“Ние не трябва да се отказваме от македонизма”, каза бившият премиер и президент от СДСМ Бранко Цървенковски. По думите му, “френското” предложение ще отвори кутията на Пандора с още искания от България. А не може да има компромис с “нашата идентичност и историята”.

Междувременно албанският премиер Еди Рама определи блокирането на преговорите на Северна Македония с ЕС от страна на България като позор. Той каза това при пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите от Западните Балкани и представителите на ЕС, които смята да обвини в „безсилие”, предаде Ройтерс.

ЕС разглежда в общ “пакет” кандидатурите на Северна Македония и Албания за започване на преговори с Брюксел.

“Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други държави от ЕС седят безмълвно в плашеща демонстрация на безсилие“, каза Рама.

“Ще попреча на българизацията”. Как правителството в Скопие се озова пред разпад заради ветото

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции