<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146891" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С такива поли...

Как реагират партиите на атаките на Костадинов срещу медии

06 Октомври 2022
0 289

Как реагират партиите на атаките на Костадинов срещу медии – Свободна Европа потърси за коментар всички формации, представени в 48-ото Народно събрание, с въпроса как оценяват поведението на Костадинов и биха ли подкрепили лансираната от него идея за български закон за регистрация на чуждестранните агенти.

Преди да се запознаем с позициите им, чуйте коментара на gospodari.com с Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

С такива политици, такава свобода на медиите (Коментарът на “Господарите”)

Как реагират партиите на атаките на Костадинов срещу медии

В сряда Костадинов отказа да даде пресконференция, докато в залата има журналист на “Дневник”, пише Десислава Димитрова от Свободна Европа. “Възраждане” напуснаха залата, проваляйки собствения си брифинг и Костадинов говори двайсетина минути пред репортерите пред входа на агенцията.

Той неколкократно заяви, че в България трябва да има закон за регистрация на чуждестранните агенти по примера на САЩ. От думите му обаче стана ясно, че той визира въпросното законодателство в Русия, въпреки че не го спомена нито веднъж.

Между руския и американския вариант на този закон има съществени разлики.

В САЩ тежестта на доказаване, че някой е чуждестранен агент, лежи на правосъдното министерство, а в Русия – на предполагаемия агент.

Освен това Вашингтон третира като чуждестранни агенти само организации, които пряко се управляват от задгранични правителства и юридически лица. За Москва е достатъчно получаването на чуждестранен грант. В тази хипотеза медиите, категоризирани като чуждестранни агенти в Русия са изправени пред реален риск от затваряне и наказателни репресии.

Атакувайки критични към него медии, лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов демонстрира, че вече е влязъл в следващата предизборна кампания, използвайки, “цялата рецептура на Путин за откъсване на България от Запада”. Така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов коментира пред Свободна Европа словесната атака на Костадинов в сряда срещу изданията “Дневник”, “Капитал”, “Медиапул” и “Клуб Z” , наричайки ги “жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство”. Подобно определение лидерът на “Възраждане” употреби миналата седмица и по адрес на Свободна Европа.

Освен Иванов, поведението на Костадинов осъдиха Томислав Дончев, Стефан Янев и “Продължаваме промяната”. БСП и ДПС засега запазват мълчание по темата.

АЕЖ прикани журналистите да бойкотират политици като Костадинов

“Очевидно е, че “Възраждане” влиза моментално в предизборна кампания, моментално за следващия вот и ляга на цялата рецептура на Путин за откъсване на България от Запада, както и на целия инструментариум на скандално политическо поведение, наследено от Волен Сидеров”, коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Бъдещето, което обещава Костадинов на България, е една тежко изолирана страна, смята Иванов.

Как реагират партиите на атаките на Костадинов срещу медии

“Атакуват се медии, които са се доказали с противното мнение, които се занимават с разследваща журналистика и имат постоянен стремеж към журналистически стандарти. Това се прави, за да се откъсне България от естествената ѝ среда, зададена още от нашите възрожденци – Европа и Запада”, добави Иванов.

По повод идеята на Костадинов за закон за “чуждестранните агенти” срещу определени медии, Иванов коментира:

“Въпросното финансиране е абсолютно публично, става дума за проекти, които се отпускат на конкурентен принцип и се отчитат официално.”

“Целта е да се запушат устите на тези медии и да останат само организации, които абсолютно не дават отговор как се финансират, като, например, “Възраждане”, ПИК и цялата машинария на путинската пропаганда – тролските фабрики в социалните мрежи. Костадинов ни показа първите залпове на неговия крайцер Аврора, който ни води към негов севернокорейски модел на самодостатъчност Чучхе”, каза още десният лидер.

Ивайло Мирчев пък публикува своя позиция в профила си във Фейсбук:

“Гоненето на журналисти е сред най-долнопробните трикове за привличане на внимание и е абсолютно безотговорно. Но в тази формация очевидно така разбират патриотизма и държавничеството – като насъскване, разделяне и радикализиране.”

По-късно “Демократична България” излезе с официална позиция и призова всички политически сили да осъдят поведението на “Възраждане”:

“Напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите”.

СЕМ призова Костадинов да се държи цивилизовано, без да го назовава по име

Ето и позицията на “Продължаваме промяната”:

“Считаме за абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа на журналисти и медии до информация, която е важна за гражданите”.

“Всяко разделяне на медиите на правилни и неправилни, удобни и неудобни, не води до нищо добро”, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

Другият политик, представен в бъдещия парламент, който коментира темата, беше лидерът на “Български възход” Стефан Янев. Той написа във Фейсбук, че подкрепя “стремежа на журналистите към високи професионални стандарти, независимо от позициите, които защитават”.

Единствено БСП и ДПС не излязоха с никакво становище по случая.

От пресцентъра на левицата казаха само, че ако имат позиция, ще я обявят. Свободна Европа все пак потърси за коментар зам.-председателя на социалистите Атанас Зафиров. Той уточни, че в петък партията ще се събере за Изпълнително бюро и след него ще излезе с изявление. От пресцентъра на ДПС пък отговориха, че нямат коментар.

Междувременно компанията “Икономедиа”, която издава “Дневник” и “Капитал”, оповести своя позиция по случая. Тя оценява “поредната атака на Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Как реагират партиите на атаките на Костадинов срещу медии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Г

    06 Октомври 2022

    Възпълна жено, върви го питай с микрофон - Що така :)

Реакции