<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Mейкинг сцена...

Как реквизитен пистолет, използван на снимачната площадка, може да се окаже смъртоносен?

22 Октомври 2021
1 5699

Реквизитен пистолет  — огнестрелно оръжие, напълнено с патрони, съдържащи барут, не куршум, често използван във филмовата индустрия за имитация на живи боеприпаси — звучи безобидно, но може да е опасно и дори смъртоносно, както се оказа в случая на Алек Болдуин.

По-рано американският актьор стреля с такъв пистолет по време на снимки, като уби операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джел Соуза.

Алек Болдуин застреля фатално операторка и рани режисьор по време на снимки на уестърн

Стрелбата във филмите изглежда толкова реалистична, защото т.н “халосни патрони” са модифицирани истински куршуми.

Истинските основно съдържат пропелентен газ, който се самозапалва при изстрел на пистолета и по този начин изстрелва куршума.

Реквизитните пистолети не използват метални снаряди, но те могат да бъдат много опасни, защото някои режисьори слагат допълнителен пропелентен газ, за да направят звука още по-реалистичен.

Филмовите декори обикновено имат строги правила за използването на реквизитни пистолети, които се предоставят от специалисти по огнестрелни оръжия, а актьорите биват инструктирани как да ги използват.

Алек Болдуин в пост от 2017 г.: „Чудя се какво е да застреляш някого погрешка?“

Експертът по оръжията Бил Дейвис, който е работил по няколко филмови продукции, каза че “ако някой действително е допуснал стрелба на живо там”, това не би трябвало да се случва.

“Първо трябваше визуално да инспектират пистолета, за да се уверят, че няма проблеми в механизма и би трябвало да инспектират патрона сложен в него”, допълни още той.

Актьорът и режисьор Крейг Зобел коментира, че халосните патрони трябва да бъдат напълно забранени на снимачната площадка.

През 1984 г. Джон-Ерик Хексум умря по идентичен начин.

По време на снимките на телевизионното шоу “Cover Up” той на шега заредил реквизитното оръжие, поставил го до слепоочието си и натиснал спусъка. Шегата обаче се оказва смъртоносна, той умира седмица по-късно.

Източник: New York Post

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции