<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142456" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как служебно...

Как се заформи партньорството между Радев и Борисов?

28 Август 2022
3 220

Напоследък президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов станаха партньори. Обедини ги общият интерес и политическите сметки. А те сочат, че и двамата биха спечелили, ако задушат “Продължаваме промяната”, пише Клуб “Z”.

Докато ГЕРБ бе на власт, между Борисов и Радев течеше студена война. Президентът гласува доверие на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри, мнозина дори виждаха в ПП проект, който е тясно свързан с държавния глава. Очакванията бяха между кабинета “Петков” и президента да цари плодотворен мир и завидно разбирателство – някаква приказна идилия. Смяташе се, че синхронът ще бъде скрепен от общия императив: “изчегъртването” на ГЕРБ. Случи се обаче друго.

Румен Радев с коментар за политическата обстановка у нас (видео)

Как се заформи партньорството между Радев и Борисов?
БулФото

Чегъртащите удариха на камък. Много фактори допринесоха за разпада на правителството. За неуспеха имаха значение и необмислени, прибързани и аматьорски ходове на самия Петков, включително ареста на Борисов. Отношенията между младия премиер и президента бързо започнаха да се охлаждат. Стана ясно, че Петков няма да се остави да бъде воден за носа. Разломът между президента и премиера тръгна от външната политика: теми като българската позиция по членството на РСМ в ЕС и енергийната диверсификация.

Човек би казал, че за Радев запазването на отношенията с “Газпром” се оказа доминанта, в името на която той в един момент реши да хвърли под автобуса редовното правителство. Така “изчегъртването” на ГЕРБ мина на заден план.

Повече по темата ще намерите на Клуб “Z”.

Как се заформи партньорството между Радев и Борисов?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции