<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153795" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доктор лекув...

Как земетресенията увеличават риска от инфаркт?

05 Декември 2022
0 87

Наблюдава се голямо увеличение на сърдечните пристъпи през първите четири дни след голямо земетресение. Това разкритие направи генералният секретар на Гръцката сърдечна фондация (ELIKAR) Димитрис Рихтер, цитиран от Екатимерини. Пред информационната агенция FM той заяви, че острият стрес е свързан с вероятността от сърдечен удар.

Земетресение от 6.2 по Рихтер в Турция се усети и у нас (видео)

“При земетресенията най-добрите данни, с които разполагаме, са както от земетресението в Гърция през 1981 г. (публикувани в The Lancet от професор Д. Трихопулос), така и от земетресението в Лос Анджелис през 1994 г. (New England Journal of Medicine), при което се наблюдава много голямо увеличение на инфарктите през следващите два до четири дни.

Как земетресенията увеличават риска от инфаркт?

Това са две важни публикации, които са отправна точка за всеки, който пише за стреса и сърцето, отбелязва той, като обяснява, че психологическият стрес влияе на хормоните.

“Когато изпълним тялото си с адреналин, има вероятност да се спука атеросклеротична плака. В същото време има спазъм на кръвоносния съд, така че отделяме поток от хормони… така че колкото по-уязвим или нещастен е някой, толкова по-големи са шансовете да получи инфаркт”, обясни той.

Как земетресенията увеличават риска от инфаркт?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции