<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141121" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евтин и гаран...

Какви са позициите на партиите за руския газ?

15 Август 2022
0 189

Преди месец Европейската комисия призова страните членки да направят планове как да намалят употребата на природен газ в условията на криза. В България обаче темата за пестенето не е на дневен ред. Вместо това политиците се замерят през медиите с диаметрално противоположни тези по въпроса дали страната има проблем с осигуряването на газ след спирането на доставките от “Газпром”, какви са възможните решения и колко ще струва това.

Служебният кабинет е готов да възобнови преговорите с “Газпром”, ако е необходимо (видео)

Какви са позициите на партиите за руския газ?
iStock

“Дневник” обобщава тезите по тази ключова тема според публичните изявления на представители на формациите. Ето и каква позиция заемат двете най-големи партии в предишния парламент.

Граждани отново излизат на протест срещу възобновяване на доставките от “Газпром”

“Продължаваме промяната”: “Газпром” е ненадежден партньор

Още докато беше на власт “Продължаваме промяната” се обяви срещу нов договор с “Газпром” с аргумента, че руската компания е непредвидим партньор и използва лидерското си положение на пазара в Европа, за да извива ръцете на държавите от общността. Оглавяваният от Кирил Петков кабинет беше обявил като приоритет изграждането на дълго бавената газова връзка с Гърция и пускането на азерски газ по нея.

Какви са позициите на партиите за руския газ?
Булфото
ГЕРБ: Добре е без “Газпром”, ама е много скъпо

Още при отказа на кабинета “Петков” да плаща в рубли и спирането на доставките в края на април ГЕРБ заяви пълна подкрепа за решението. Лидерът на партията Бойко Борисов определи създалата се ситуация като “рядък шанс България да се отърве от зависимостта си от руския газ”.

И без “Газпром” доставката на газ за България е възможна

Сагата "Барселонагейт" се заплита с обвинение за изпрани над 5 млн. евро
Булфото

В същото време бившите управляващи твърдят, че целта не е била да се осигурят реални алтернативи. А да се осигури бизнес и комисионни на посредници. Борисов многократно обясни, че би търсил разговори директно с доставчици, което щяло да осигури много по-евтин газ на държавата, но в типичния си стил избягва детайлите как ще стане това.

Какви са позициите на партиите относно руския газ?

Повече по темата четете тук

Какви са позициите на партиите относно руския газ?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции