<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113613" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България пад...

Какво печели Германия от свободното движение на българи и румънци? (видео)

04 Януари 2022
0 378

Какво печели Германия от свободното движение на българи и румънци? Отговор дава материал на bTV.

И Германия, и имигрантите от България и Румъния печелят от свободното придвижване 15 години след влизането ни в ЕС. Това е изводът в проучване на германския Съвет по миграция.

Германия е страната с една от най-големите български общности зад граница. Тя е и една от най-желаните държави за българите за живот и работа след присъединяването ни към ЕС. Данните показват, че към края на 2020 г. в Германия живеят над 390 000 българи.

Преди десетилетие в германската преса се появяваха заглавия като – “Източноевропейците седят върху опаковани куфари” и “Страхът от мигранти в социалната система расте”. 15 години след влизането на страната ни в ЕС се оказва, че тези страхове на германците са били неоснователни. Страната им е спечелила много от присъединяването на България и Румъния. Това сочат данните, които обобщава германският журналист Карстен Волф.

Какво печели Германия от свободното движение на българи и румънци? (видео)

По 1200 евро без работа: Германия експериментира с безусловен доход

„В началото имаше големи опасения, че много хора ще дойдат със семействата си в Германия и тук ще живеят от социалните придобивки в страната, но това не се случи. Има такива случаи, но по-често българите идват в Германия с или без семействата си, за да работят“, заяви той пред bTV.

Към днешна дата българи са заети в почти всички сфери на трудовия пазар.

“Дойдоха много кадри за германския трудов пазар, които поеха важни позиции тук, които иначе щяха да останат незапълнени. Така че можем да кажем, че Германия спечели много от миграцията от България и Румъния. Граждани на двете страни има в много сфери като хотелиерството, транспорта, строителството, икономиката, медицината – навсякъде”, добави той.

С днешна дата нивото на миграцията от двете страни обаче осезаемо намалява и това може да се окаже сериозен проблем пред Германия. Ако тази тенденция се запази, то на Германия ще се наложи да търси работна ръка извън пределите на ЕС.

Какво печели Германия от свободното движение на българи и румънци?

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции