<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93135" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Кац...

Съдът връща на работа гардовете на Доган от акцията в “Росенец”

03 Юли 2021
0 1202

Спомняте ли си скандалното отношение на служителите на НСО по време на “десанта” на Христо Иванов и Ивайло Мирчев на каменния бряг пред “летните сараи” на 7 юли 2020 година? (Вижте кадрите по-горе.) Сега съдът връща на работа гардовете на Доган от акцията в “Росенец”. Ето и как се стигна дотук:

Жалба от охранителите във Върховния административен съд

Румен Атанасов (с жълтата фланелка от конфликта преди година) и Калин Гаджев, който два пъти захвърли българското знаме при акостирането на Христо Иванов и Ивайло Мирчев край лятната резиденция на Доган, са обжалвали уволнението си пред Върховния административен съд. Така въпреки грозната сцена, разиграла се на брега, година по-късно съдът решава да обяви за незаконно уволнението им.

Какво реши съдът за охранителите на плажа в "Росенец"
Охранителите, обжалвали уволнението си

Как се стигна до акцията на “Росенец”?

През април 2020 година Общинският съвет в Бургас гласува деактуването на пътя до “летните сараи”. Тогава общинските съветници от Бургас Димитър Найденов и Константин Бачийски разказаха за натиск при гласуването в полза на фирмите-собстеници на Сараите. Можете да си припомните техния сигнал в репортажа:

Бургаски общинари убеждавани да гласуват ЗА “Сараите на Доган” да станат частен терен?

По този начин единственият път до плажа се оказва по вода. Именно това е причината Христо Иванов и Ивайло Мирчев да решат да посетят мястото на лодка. Там обаче ги посрещат служители на НСО, които отказват дори да се представят. В опита си да изгонят “натрапниците”, един от тях – Калин Гаджев, си позволява два пъти да хвърли на земята българския флаг. Стига се до конфликт, излъчен с живо включване във фейсбук.

След акцията последва протест, сблъсъци и обвинения кой отговаря за плажа и изпращането на НСО да го охранява. В крайна сметка пътят до “сараите” беше върнат на община Бургас. Плажът също беше обявен отново за държавна собственост.

Коментарът на Христо Иванов и Ивайло Мирчев

Христо Иванов и Ивайло Мирчев направиха живо включване, в което изказаха възмущението си от решението на съда да върне на работа уволнените служители на НСО.

“Службата ще приеме ли този факт? Едни нейни служители, които са се подиграли с българския флаг, и от това да няма никакви последици за тях? За нас това е несправедливо. И тук не става въпрос за някаква вендета, а за фундаментални принципи на уважение към закона, българската държава и нейните принципи”, заяви Христо Иванов.

Съдът връща на работа гардовете на Доган от акцията в “Росенец” – това вече е факт. Дали обаче това решение автоматично означава и връщане на служителите на същото място? Дали ще се стигне до ново барикадиране на брега край “сараите”? Отговорите на тези въпроси се надяваме да научим съвсем скоро. Продължаваме да следим темата.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции