<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162708" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайският ю...

Какво се договориха участниците в срещата на върха между Украйна и ЕС в Киев (видео)

04 Февруари 2023
0 120

Какво се договориха участниците в срещата на върха между Украйна и ЕС в Киев?

Няма строго определен график за присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, пише Свободна Европа.

Тя се провежда, след като в четвъртък Фон дер Лайен пристигна в Киев с още 15 представители на Европейския съюз. Темата на разговорите бе процесът по присъединяването на Украйна към ЕС.

Позицията на Брюксел е, че на Украйна ѝ предстои да изпълни някои изисквания по пътя към членството в ЕС и процесът ще бъде “базиран на целите”, като следващият доклад за прилагането им се очаква през пролетта.

“Украйна всеки ден ще полага усилия, за да напредне по пътя си към членство в ЕС”, каза Зеленски. Той написа в Telegram, че целта на страната е да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. “Няма да загубим и един ден в нашата работа по сближаването на Украйна с ЕС”, добави той.

“Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна”, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. “Решимостта ни няма да отслабне. Ще ви подкрепяме и на всяка крачка по пътя ви към ЕС”, написа той в Twitter.

Фон дер Лайен каза също, че следващият пакет санкции на ЕС срещу Русия ще бъде насочен срещу компоненти, необходими за производството на дронове, които руските въоръжени сили използват в Украйна.

Освен това “Европейският съюз ще положи допълнителни усилия замразени руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна”, става ясно от общо изявление на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, разпространено след срещата със Зеленски в петък.

Срещата се проведе на фона на предупреждения за въздушни нападения в столицата и в цяла Украйна.

В Киев бяха активирани сигналите за тревога, като до момента няма съобщения за въздушни удари там от страна на Русия.

Европа дава още половин милиард евро като допълнителна военна помощ за Украйна

Украйна получи статут на кандидат за членство през юни.

Брюксел е категоричен, че страната трябва да осъществи редица демократични и икономически реформи и да изкорени широко разпространената корупция, преди да бъде приета, а процесът на приемане може да отнеме много години.

Зеленски обеща да се справи с корупцията, която отслабва ефективността на държавните институции. Малко преди срещата в Киев, на 1 февруари антикорупционни агенти нахлуха в домовете на няколко високопоставени служители като част от втора проверка в рамките на една седмица.

Фон дер Лайен похвали украинското правителство за предприетите бързи действия срещу корупцията. “Вашата решимост да се присъедините към Европейския съюз е впечатляваща”, каза тя.

Срещата на върха се провежда, след като на 2 февруари комисарите от ЕС се срещнаха с колегите си от украинското правителство на първото по рода си съвместно заседание.

Междувременно САЩ, Франция и Италия обявиха едновременно два нови пакета военна помощ за Украйна. Вашингтон ще достави на украинската армия мобилни ракетни системи с далекобойност от 150 километра. Париж и Рим ще изпратят модерна противовъздушна отбрана.

Какво се договориха участниците в срещата на върха между Украйна и ЕС в Киев (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции