<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112537" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: По-висока гло...

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола?

21 Декември 2021
0 1738

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола? Това пита Полина Паунова от Свободна Европа.

Този въпрос е актуален, откакто се разбра, че в петък бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов се е озовал в точно такава ситуация.

Горанов се е опитал да напусне страната през граничния пункт “Калотина” с кола, обявена за издирване от Интерпол. За това съобщи МВР. След като е обърнал колата обратно към вътрешността на България, той се е върнал на границата с друг автомобил. С него е успял да премине на територията на Сърбия.

В събота МВР съобщи, че извършва проверка за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, както и за действията на граничните полицаи.

Пред Свободна Европа самият Горанов отрече да е извършвал нарушения. Той каза, че досега не е имал подобни проблеми с въпросния автомобил. Ето защо, по думите на бившия финансов министър, той е преценил, че ще напусне граничния пункт.

Горанов твърди, че никой не е искал от него да остава и да изчаква проверка. Само са му казали да се “върне на територията на България”. Което той е сторил, връщайки се до Драгоман, където е оставил колата.

Не, обикновен гражданин няма да си тръгне

Разказът му и фактът, че малко след случая той е напуснал България в друг автомобил от същия граничен пункт, провокира редица въпроси. Социалните мрежи буквално кипнаха от питания дали ако Горанов не беше бивш финансов министър, а обикновен гражданин, ситуацията щеше да се развие така. Или шофьорът на автомобила щеше да се озове с конфискувана кола и без транспорт. Възникна и въпросът защо Горанов не е бил задържан.

Тези разсъждения се оказаха уместни, защото при подобна ситуация има строга процедура, която Гранична полиция трябва да спазва.

Краткият отговор на всички въпроси е, че обикновен гражданин нямаше да може да напусне границата, ако попадне в ситуация, сходна с тази, в която се е озовал Владислав Горанов.

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола?

Владислав Горанов станал жертва на автомобилната мафия (видео)

Каква е процедурата

Според вътрешните правила на Гранична полиция при възникване на подобна ситуация с издирван автомобил, той трябва да бъде спрян и задължително задържан от дежурния граничар.

Действията, които дежурният трябва да извърши, също са стриктно описани.

След установяване, че дадена кола е издирвана, дежурният няма право да взема решения сам. Той трябва да задържи автомобила, а след това е длъжен да докладва в спешен порядък на началника на смяната.

Началникът от своя страна е задължен да извика експерти за оглед на колата на място, още на граничния пункт.

След експертната оценка вече се преценява дали превозното средство ще бъде задържано и оставено за известно време на граничния пункт или ще бъде транспортирано до МВР, по какъв начин и от кого.

Граничарите нямат право да освобождават автомобила или водача му преди експертната оценка. Както и нямат право да договорят с водача различно поведение. Т.е. те не би следвало да го пускат, да се договорят с него да шофира колата до някъде и прочие.

Ето защо, ако в петък на граничен пункт “Калотина” са били спазени всички изисквания на вътрешните правила, то бившият финансов министър не би трябвало да може да напусне границата и да се върне с издирвания джип “Toyota” в Драгоман, както описа сюжета той самият пред Свободна Европа.

“Проверяваме изпълнена ли е процедурата”

Ето защо потърсихме МВР за коментар с въпроса дали Гранична полиция е свършила работата си и защо автомобилът не е задържан на място.

От пресцентъра на министерството отговориха, че “вече е разпоредена проверка дали е спазена вътрешната процедура”.

“Проверката тече, а резултатите от нея ще излязат в най-кратки срокове”. Това казаха от ведомството и подчертаха, че данните ще покажат кой е прав и как са действали граничарите.

По данни от събота в силовото министерство се извършват две проверки. Първата е за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, втората – за действията на граничните полицаи.

Бившият финансов министър държи на тезата си, че никой не се е опитвал да го задържи, нито са му издавани разпореждания за изчакване на границата.

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции