<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198629" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почти всеки в...

Капацитетът на Китай за строене на кораби е 200 пъти по-голям от този на САЩ

16 Септември 2023
3 423

Капацитетът на Китай за строене на кораби е 200 пъти по-голям от този на САЩ. Това признават американците. Информацията изтече директно от американския флот.

Дори става въпрос не за 200 пъти, а за 232 пъти по-голям капацитет. Според данните, китайските корабостроителници имат капацитет от над 23,2 милиона тона. В той САЩ е по-малко от 100 000 тона. Това пише в изтекъл слайд от презентация на брифинг.

Русия показа на Ким Чен Ун ядрените си бомбардировачи (видео)

Капацитетът на Китай за строене на кораби е 200 пъти по-голям от този на САЩ

Подробности

В информацията също така се контрастира “съставът на бойните сили” на двата флота, като се вземат предвид “бойни кораби, подводници, противоминни военни кораби, големи кораби и големи спомагателни кораби за бойна поддръжка”.

Според говорител на ВМС на САЩ слайдът на брифинга е автентичен. Това заявява той пред Fox News. По думите му слайдът „показва тенденции в корабостроителния капацитет на Китай“. Но не трябвало да се приема като дълбоко разглеждане на търговската корабостроителна индустрия на Китай.

„Информацията е от Службата за военноморско разузнаване, събрана от множество публични източници като част от обща информация за стратегическата конкуренция“, коментира още говорителят.

Азиатците

Китай има най-големия флот в света с повече от 355 кораба. Фактът е отбелязан в доклад на Военноморския институт на САЩ от 2021 г. Годишният доклад на Пентагона за 2022 г. за военното развитие на Китай предвижда още нещо. Че флотът му ще нарасне до 400 кораба до 2025 г. И 440 кораба до 2030 г.

За сравнение, САЩ имат малък флот от 296 кораба, според доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания от 2021 година.

Независимо от това американският флот все още се смята за най-мощният в света. 

През 2020 година тогавашният министър на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че дори ако САЩ спрат да строят кораби, на Китай ще са му нужни години, за да достигне силата на американския флот.

По думите на Еспър това се дължи сериозния опит и технологични възможности на американския флот.

Източник: Money

Капацитетът на Китай за строене на кораби е 200 пъти по-голям от този на САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции