<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155675" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Елха на непоб...

Катар заплашва със спиране на газа заради скандала в ЕС

18 Декември 2022
0 1517

Катар заплашва със спиране на газа заради скандала в ЕС. За това информира NOVA.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която бе и зам.-председател на Европарламента, е сред шестимата арестувани. Това стана след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 милиона евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив.

Европейският парламент спря достъпа на Катар до институцията.

Последва реакция. Страната осъди предприетите от Брюксел действия. Катар заяви, че това може да повлияе “отрицателно” на отношенията и доставките на природен газ.

Катар заплашва със спиране на газа заради скандала в ЕС
Снимка: iStock

В изявление на катарски дипломат белгийските власти бяха критикувани, че са използвали “неточна” информация.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебния процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, казва дипломатът.

Изолиран случай или симптом на сериозен проблем е корупционният скандал в Брюксел?

Разследването на корупционния скандал се води повече от година, преди да се стигне до обиските и арестите през последните 10 дни.

Катарският дипломат изрази разочарованието си, че белгийското правителство не е положило усилия да разговаря с правителството на Катар за установяване на фактите, след като е станало ясно за воденото разследване.

Сега ЕС зависи все повече от Катар за ключови доставки на газ, отбелязват световните агенции.

Катар заплашва със спиране на газа заради скандала в ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции