<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121626" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: КЕВР утвърди ...

КЕВР: Няма да има шоково поскъпване на тока нито от 1 април, нито от 1 юли (видео)

10 Март 2022
0 199

Станислав Тодоров, шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), увери потребителите, че няма да има шоково увеличение на цените на тока.

„Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли”, заяви той.

„Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители”, каза още Тодоров пред NOVA.

По думите му, най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни шефът на КЕВР.

КЕВР: Няма да има шоково поскъпване на тока нито от 1 април, нито от 1 юли

До 31 март е в сила одобреният от 47-ото Народно събрание мораториум върху цените на ток, парно и водата.

„Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично. Но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%. „Булгаргаз” ще даде прогнозна цена за април”, обясни той.

Станислав Тодоров каза, че в момента се договаря начинът на пренос на газ от Азербайджан. Като това са мерки в случай, че Русия спре газоподаването си.

„В момента не се внася азерски газ, защото цената би била много по-висока от тази, която сме договорили дългосрочно”, зяви Тодоров.

КЕВР: Няма да има шоково поскъпване на тока нито от 1 април, нито от 1 юли

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции