<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124532" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха тяло...

Киев: Русия устно се съгласи с исканията ни без Крим

03 Април 2022
0 1559

Москва се е съгласила “устно” с ключови украински предложения, което поражда надежди, че преговорите за прекратяване на огъня в Украйна продължават. Това съобщи ръководителят на преговорната група на Украйна с Русия, цитиран от bTV

Арахамия е потвърдил, че евентуална среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин “с голяма вероятност” ще се проведе в Турция. Най-вероятно в Анкара или Истанбул.

Киев: Решението на Москва да намали военните действия цели да ни подведе

“Руската федерация даде официален отговор на всички позиции, който е, че приемат нашите искания с изключение на въпроса за Крим, анексиран от Русия през 2014 г.”, казва Арахамия.

Киев: Русия устно се съгласи с исканията ни без Крим
Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

“Но докато няма нищо черно на бяло, всички думи са просто “устни потвърждения”, допълни преговарящият. Новината идва на фона на съобщенията, че Украйна си е върнала контрола върху целия Киевски регион.

По думите на Арахамия, Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна „ще бъде единственият изход от тази ситуация”. Запитан какво ще се случи, ако украинците гласуват против неутрален статут на страната, преговарящият каза, че „може би ще се върнем към войната или ще започнат нови преговори“

Кремъл настоява Украйна да възприеме неутрален статут

По думите на Арахамия, “Украйна може да създаде свое НАТО”. Като е важно гарант за сигурността на страната да са ядрени сили. Киев предлага това да бъдат постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. А сред гарантите да влязат още Германия и Турция. По последна информация Италия и Турция са изявили желание да влязат в ролята на гаранти на договора.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил и на украинската, и на руската страна, и е заявил желанието си да бъде домакин на среща между двамата президенти. „Нито датата, нито мястото са известни, но вярваме, че мястото най-вероятно ще бъде Анкара или Истанбул“, допълни Арахамия.

Шолц призовал Зеленски да се откаже от НАТО, за да спре войната?

Междувременно в свой материал The Wall Street Journal твърди, че германският канцлер Олаф Шолц е призовал украинския президент Володимир Зеленски да се откаже от членство в НАТО, за да предотврати война в Украйна. Това се е случило по време на дипломатически разговори седмици преди инвазията на Русия в Украйна, пишат от изданието.

Зеленски пък отговорил, че дори и да се откаже от НАТО, нямало никаква гаранция, че Путин ще спазва споразуменията, а и повечето украинци искали членство в Алианса.

Киев: Русия устно се съгласи с исканията ни без Крим

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции