<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123710" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Киев: Руският...

Кирил Петков: ЕК ще преговаря от името на всички с “Газпром” (видео)

26 Март 2022
0 359

„ЕК ще преговаря с „Газпром“ от името на всички. Това е съвсем различно, отколкото една малка България с малко консумация да отива да преговаря с гигант като „Газпром“. Това коментира премиерът Кирил Петков в Брюксел след края на Европейския съвет.

„Това, че ще може да преговаряме заедно страните, променя изцяло играта. Сега вече ние отиваме заедно и казваме, че искаме по-добри условия, искаме и по-ниски цени. Това е особено важно за България, както знаем, договорът ни изтича тази година“.

Кирил Петков: Ако се оправят нещата, България ще преговаря за нов договор с “Газпром”

Петков намира това за една огромна победа за българския интерес, пише bTV.

Кирил Петков: ЕК ще преговаря от името на всички с "Газпром"

“Сваляйки цената на газа, при едни добри преговори, които очакваме, това би свалило цената на тока, а оттам и инфлацията”, подчерта премиерът.

“Едната група страни искаха ясен таван за фиксирана цена на газа. От другата страна имаше страни, които се притесняваха, че имат много дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърлихме тази част на тавана към Комисията”.

Премиерът за връзката с Гърция: Газът ще потече на 1 юли

„Когато 75% от руската газ идва в Европейския съюз, няма къде да ходят, ще трябва да преговаряме на равни начала по съвсем различен начин“, обясни Петков. 

По думите му, това е важно, защото в момента цената на газа определя цената на тока на европейския пазар, който е свързан и с България.

До две седмици се очаква посещение на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България, за да се подпише Планът за възстановяване.

Кирил Петков: ЕК ще преговаря от името на всички с “Газпром”

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции