<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румен Спецов:...

Кирил Петков: Обсъжда се всички държави от ЕС да свалят акциза на бензина (видео)

23 Март 2022
0 2610

Кирил Петков: Обсъжда се всички държави от ЕС да свалят акциза на бензина.

Целта на мярката е намаляване на крайната цена на горивата, което пък ще се отрази на драстично нарасналите разходи за транспорт.

“Така ще покажем, че мислим за превозвачите и за икономиката”, посочи премиерът.

Малки бензиностанции у нас започнаха да фалират

Петков обяви още няколко мерки за овладяване на инфлацията, която е световен феномен. По думите му, Европейската комисия е приела да дискутира българското предложение за съвместно закупуване на природен газ от 27-те страни членки чрез един преговорен екип. По този начин ще бъде постигната по-ниска цена.

Кирил Петков: Обсъжда се всички държави от ЕС да свалят акциза на бензина

“Ако може да постигнем цена до 50 евро на мегаватчас на газа за цялата европейска общност, то това ще отрази и на цената на тока”, посочи премиерът.

Друга мярка е засилване на  диалога с доставчиците на втечнен газ като алтернатива. Както и запълване на газохранилището до 90% преди следващия отоплителен сезон.

“Наред с това удължаваме действието на програмите за помощи и компенсации във връзка с цените”, каза Петков.

Завишава се таванът на компенсациите за небитовите потребители на електроенергия през април от 250 на 300 мегаватчаса. Тази мярка ще бъде подкрепена с допълнителни 738 млн. лв. 

Кирил Петков: Обсъжда се всички държави от ЕС да свалят акциза на бензина

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции