<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бившият пред...

Кирил Петков постави две условия, за да остане министър

27 Юли 2021
0 24067

Кирил Петков постави две условия – независимост и експертност, за да остане министър в следващ кабинет, пише Mediapool.

Това коментира пред журналисти самият Петков. Той връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на “Тракия глас България” ЕАД, “Готмар” ЕООД и “Теклас- България” ЕАД. Общият размер на инвестициите е 55.2 млн. лева. Очаква се по проектите да бъдат разкрити около 240 нови работни места.

Кирил Петков постави две условия, за да остане министър

Министър Кирил Петков отговаря на въпроси на граждани в петък

Кирил Петков е един от най-популярните и харесвани министри от служебния кабинет. Веднага след изборите на 11 юли той, както и колегите му Асен Василев и Николай Денков обявиха, че са били поканени за разговори от партията на Слави Трифонов и тогавашния номиниран за министър-председател Николай Василев. Тримата обаче са отказали да участват в бъдещото правителство заради съществени различия по отношение на фискалната политика. Николай Василев се обяви за политика на “силно затягане на коланите” и ограничаване на разходите. Служебните министри смятат, че правителството трябва да продължи да подкрепя уязвимите социални групи в кризата.

От самото начало Кирил Петков поставя две ключови условия за участието си във властта. Той иска да му се даде възможност да работи независимо и да бъде в екип заедно с колегата си от финансовото министерство Асен Василев.

Във вторник Петков отново обясни, че финансовото и икономическото министерство трябва да са в комплект. “Според мен ние имаме готов екип, който би влязъл, ако му се даде тази възможност. Това обаче е само хипотетично, никой не е говорил с нас”, каза служебният министър. Той добави, че не са му били предлагани други постове, нито да бъде част от следващия кабинет.

Петков уточни, че няма как да допусне да бъде контролиран с телефонни обаждания.

“За да може да сме ефективни, са нужни две неща. От една страна трябва да имаме свобода на действие, от друга страна да имаме обща визия за развитието. Не може човек да има икономическа политика без финансова такава. За мен отборната работа с министерството на финансите е ключова, за да вземем подобно решение. Иначе е голямо удоволствие за нас като виждаме, че има реален напредък, имаме енергия за работа.

Въпросът е, че първо някой трябва да те покани, второ трябва да ти даде свободата и трето да ти даде възможност да работиш в екип”, каза Петков. Той уточни, че държи на финансовия министър Асен Василев, защото с него имат обща визия за развитието на България. Попитан дали би продължил без него, той каза, че това би му показало, че има разлика във визията как трябва да се развива страната. Според него този въпрос е на визия и стратегия, отколкото на имена.

Бъдещите инвестиции

По време на церемонията по връчването на сертификатите министърът съобщи, че бъдещите инвестиции ще са в Търговище, Съединение и Враца – региони, които по думите му, биха се радвали на по-голям икономически растеж. Той отбеляза, че всяка една от инвестициите е с експортен потенциал и допълни, че според него точно такива компании трябва да бъдат насърчавани. Стандартът ни на живот зависи от този тип износ – с добавена стойност и разположен в цяла България.

Инвестицията на “Тракия глас” е в Търговище, в цех за крайна обработка на прави стъкла, произвеждани от фирмата, които са изцяло за износ, а стойността на инвестицията е 27.4 млн. лева. “Готмар” прави две инвестиции – за електроуреди, и за фотоволтаична централа, каза министърът. Той допълни, че разширението на производство става в Съединение, а 90% от продукцията ще е за износ. “Теклас- България” ще инвестират 10 млн. лева в разширение на производството във Враца и продукцията ще е изцяло за износ.

Кирил Петков постави две условия, за да остане министър

Източник: Mediapool
Видео: ВК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции