<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Другите бълг...

Кирил Петков пред BBC: България има силен глас в НАТО и ЕС

11 Февруари 2022
0 435

Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е недвусмислена. Това заяви премиерът Кирил Петков пред BBC, цитиран от NOVA, в отговор на въпрос за опитите на руския президент Владимир Путин да намери слаби места сред членовете на НАТО.

„Ние имаме силен глас в НАТО и Европейския съюз. България е много предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „слабост“ изобщо може да бъде свързвана с нас“.

Кирил Петков пред BBC: България има силен глас в НАТО и ЕС
Булфото

В интервюто за рубриката на BBC Hardtalk премиерът посочи, че ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови западни санкции, това може да се окаже проблем за България. Той добави, че е обсъдил с Европейската комисия план за действие в такава ситуация.

Кирил Петков: Няма втора категория членки на НАТО, България е суверенна държава (видео)

„Ако този много лош сценарий се осъществи, ние ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път“, каза Петков.

И допълни: „България все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период може да има прекъсвания. В момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-висок приоритет, очакваме да се случи в следващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да намалим тези рискове, но е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО“.

Кирил Петков пред BBC: България има силен глас в НАТО и ЕС

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции