<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134206" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как реагирах...

Кирил Петков: Ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция (видео)

17 Юни 2022
0 1801

„Ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция“, заяви министър-председателят Кирил Петков, който бе гост в студиото на “Панорама”.

Премиерът коментира най-горещата тема в политическата сфера у нас – предстоящият вот на недоверие към правителството.

„Не бих казал, че трябва да говорим за провал. Това е продължението на една промяна, която започна още миналата година и тя е много трудна. Опитваме се и мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция. Тогава вече промяната ще е съвсем реализуема стъпка“, заяви Петков.

Вълна от емоции на протеста в защита на Никола Минчев (РЕПОРТАЖ)

Кирил Петков: Ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция (видео)

„Днес още един депутат от ИТН каза аз избирам България, избирам да бъда част от тази промяна и няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ. Аз се надявам на още такива случаи в следващите дни. Ние сме в парламента заради тези хора на улицата и когато усетиш подкрепата, знаеш, че е правилно това, което правиш. Идеята е да се борим за идеи, а не някой да се опитва да прави провокации. Надявам се на мирни протести даже не в подкрепа на правителството, а в подкрепа на промяната“, допълни Петков.

И допълни: „Нашият огромен проблем първите 6 месеца е, че докато знаехме кой отговаря за ДБ, за БСП, нямахме идея кой отговаря за ИТН – дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг“.

„Никой не е приел никой в бивша компания. Аз обещах, че ще се боря за тази държава. От първия ден казах, че ще разчитам на 12 депутата, които поставят България над политическия си лидер. Видяхме, че първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият, така че има надежда. Когато един депутат е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите каузи за България“, обясни Петков.

Премиерът категорично отрече, че някой е искал пари и постове.

„Когато преди година задкулисието влезе в президентството, президентът слезе на площада при народа и той го подкрепи. Сега същият този народ каза, че не иска ГЕРБ, ДПС да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората. Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година, въобще не е завършена“, заяви Петков.

Президентът трябва да се върне при народа, защото народът вижда какво се случва, категоричен е премиерът.

„За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за РСМ. А аз непрекъснато повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, защото не е изгодно. Аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с лидерите от Европа е, че няма да направя промяна в българската позиция, ако няма решение от българския парламент. Атаките са фалшиви, те прикриваха нашето желание за промяна“, допълни премиерът.

„Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията и по Конституцията“, допълни Петков и призна, че не е чел френското предложение, което директно е изпратено към НС.

„Ние се борим за всеки независим глас в парламента, за всеки отговорен депутат, така че ще продължим. Аз лично ще продължа да контактувам с всеки един депутат“, категоричен е Петков.

Ако правителството падне и му се даде отново мандат, ПП ще започне отново преговори, но не с Бойко Борисов, Костадин Костадинов или Слави Трифонов, а с всички независими партии и депутати, заяви Кирил Петков.

Премиерът допълни, че няма никакъв проблем ако не той, а друг негов колега от “Продължаваме промяната” стане министър-председател на България.

Източник и видео: БНТ

Кирил Петков: Ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции