<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149343" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай пуска п...

Китай изстреля успешно последния модул за космическата си станция (видео)

01 Ноември 2022
0 153

Китай изстреля успешно последния модул за космическата си станция.

Това е 25-ата полетна мисия от одобряването и стартирането на космическата програма на Китай през 1992 година. С последния компонент строителството на космическата станция на страната навлиза във финалния етап.

Очаква се китайската космическа станция Tiangong (Небесен дворец) да започне работа до края на годината.

Ракетата носител на Mengtian излетя от площадката за изстрелване на брега на южната островна провинция Хайнан в 15:37 ч. местно време. Около осем минути по-късно модулът се отдели от ракетата и влезе в предварително зададената му орбита.

Китай изстреля успешно последния модул за космическата си станция (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Китайци откриха следи от океан на повърхността на Марс

„Космическата станция е нашият дом в космоса. Надяваме се, че астронавтите ще живеят и работят гладко в космическата станция“, казва Ляо Гуоруи, командир на мисията за изстрелване на лабораторния модул.

Mengtian е последният градивен елемент, който ще позволи на Tiangong да формира Т-образна структура. Лабораторният модул е с дължина 17,88 метра и има излетна маса от около 23 тона. Състои се от работна кабина, кабина за товарен въздушен шлюз, кабина за полезен товар и кабина за ресурси. Това е най-тежкият активен космически кораб с една кабина в орбита в момента.

Страната инвестира милиарди евро в космическата си програма от няколко десетилетия. През 2003 година Китай изпрати първия си тайконавт в космоса. 2019 година приземи космически апарат на обратната страна на Луната, което беше първото подобно кацане в света. През 2020 година Китай донесе проби от Луната, а през следващата година приземи малък робот на Марс.

Плановете са до 2030 година страната да изпрати хора на Луната.

Източник и видео: NOVA

Китай изстреля успешно последния модул за космическата си станция (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции