<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162681" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайски бал...

Китайски конкурент на Tesla атакува европейския пазар (видео)

03 Февруари 2023
0 267

Китайски конкурент на Tesla атакува европейския пазар, съобщава CNBC.

Някои от водещите модели на китайската Xpeng вече могат да бъдат поръчани в Дания, Норвегия, Швеция и Нидерландия. Става въпрос за моделите седан P7 и спортния G9.

Цената на електрическите автомобили, произведени от китайската Xpeng, е по-ниска от тази на Tesla. Въпреки че американската компания намали цените си в световен мащаб, за да стимулира продажбите.

Базираната в Гуанджоу компания се счита за един от сериозните конкуренти на Tesla.

Твърди се, че седан P7 може да измине 576 километра с едно зареждане и е с начална цена в Холандия от 49 990 евро. Model 3 Long Range на Tesla, който претендира за 602 километра с едно зареждане, струва 52 990 в Холандия.

G9 SUV на Xpeng обаче е на по-висока цена от Model Y на Tesla, най-близкият му конкурент. Xpeng твърди, че неговият G9 може да измине до 570 километра с едно зареждане. Model Y Long Range на Tesla може да измине до 533 километра с едно зареждане. Xpeng е оценил своя G9 на 57 990 евро в Холандия срещу 53 990 евро за Model Y Long Range на Tesla.

Xpeng се опита да предизвика Tesla в Китай, но все още остава значително зад компанията на Илон Мъск, когато става въпрос за доставки. Сега се стреми да се разшири на международните пазари след трудната година в Китай, която беше засегната от спад в търсенето.

Mercedes пуска електромобил, който ще се конкурира с Model Y на Tesla (видео)

Компанията ще се сблъска със силна конкуренция в Европа не само от Tesla, но и от други китайски производители. Nio, китайският съперник на Xpeng, започна да доставя някои автомобили в Норвегия още в края на 2021 г. Силна конкуренция са и европейските автомобилни гиганти като Volkswagen, който заложи бъдещето си на електрическите превозни средства.

Xpeng ускори своя международен натиск през изминалата година, след като отвори физически магазини в Европа и пусна своя седан P5 за масовия пазар. Заради проблеми с веригата за доставки обаче началото на продажбите на P5 бе спряно.

Китайски конкурент на Tesla атакува европейския пазар (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции