<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121289" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украински во...

КНСБ: Над половината от жените у нас работят в нископлатени отрасли

08 Март 2022
0 120

КНСБ: Над половината от жените у нас работят в нископлатени отрасли – това твърдят от синдикатите, цитирани от Dir.bg.

Близо 50 на сто от жените в страната работят в отрасли със заплащане в диапазона от 900 до 1250 лева. Това е с 25 процента по-ниско от средното за страната, казва още Виолета Иванова. По думите ѝ заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности. Различията в заплащането се запазват на високи нива.

Обратно, заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна залата от тази на мъжете – “Хотелиерство и ресторантьорство”, “Култура, спорт и развлечение”. Там, където доминира женската заетост, като “Хотелиерство и ресторантьорство”, отново заплатата на жените е по-ниска от тази на мъжете – с 246 лева. В отрасъл “Професионална дейност и научни изследвания” с 634 лева е по-ниска работната заплата на жените от тази на мъжете, а наетите в този отрасъл жени са около 60 процента. 

Според Виолета Иванова неефективното търсене на решения по тези проблеми води до феминизиране на бедността. А това е и загуба за икономиката, както от увеличение на разходите на социалните фондове, така и от пропуснати ползи от неефективното използване на трудовия потенциал. 

КНСБ: Над половината от жените у нас работят в нископлатени отрасли

Увеличението на минималната работна заплата ще е през март (видео)

Разликата в заплащането води и до разлика в пенсиите, обезщетенията

В пенсиите разликата средно за ЕС е около 30 процента. В България е около 23,7%. Пенсията на жените през 2020 година е по-ниска с близо 129 лева от тази на мъжете. Това каза Виолета Иванова. През годините тази разлика се задълбочава. 

Според нея това води до изпадане в риск от бедност и социално изключване. 53% от жените пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване.

Форумът “Равнопоставеност на половете на работното място в условията на COVID-19 пандемия” e организиран от КНСБ в партньорство с Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към Конфедерацията и Фондация “Фридрих Еберт”, отбелязва БТА.

КНСБ: Над половината от жените у нас работят в нископлатени отрасли

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции