<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160498" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Полицаи" кра...

КНСБ разкри каква сума е необходима на месец, за да живее човек нормално

23 Януари 2023
0 188

КНСБ разкри каква сума е необходима на месец, за да живее човек нормално.

Според синдикалистите, необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 1351 лв. Сумата нараства с 2,4 % на месечна и със 17,7% на годишна база.

Информацията поднесе пред журналисти Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

„Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява“,

заяви той. По думите му, всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор, не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница. Причината е, че ако погледнем цената на яйцата, ще видим, че те са поскъпнали със 140%.

Вижте кои хранителни продукти са поскъпнали най-много през декември

КНСБ разкри каква сума е необходима на месец, за да живее човек нормално

И още – 2432 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство у нас. Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3000 лв. За жалост обаче, много малко българи могат да се похвалят с такава сума.

“Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има”, смятат синдикалистите. Те а готови на ефективни стачки и настояват за ръст в доходите на всички с поне 15%.

„Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна”, коментира още Костов.

Днес стана ясно още, че минималната заплата е нараснала два пъти по-малко от темпа на инфлация.

“Като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност. В този смисъл, трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите”, подчерта също така Любослав Костов.

КНСБ разкри каква сума е необходима на месец, за да живее човек нормално

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции