<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135736" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков: Нито ...

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

01 Юли 2022
0 2112

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България – отговор дава публикация на Булевард България.

Над 60 държави, включително от ЕС, нямат свои постоянни представителства в България, но са акредитирали посланици за страната.

Оттук следва, че намерението за закриване на Руското посолство в София по искане на Елеонора Митрофанова не би означавало директно прекъсване на дипломатическите отношения.

Митрофанова официално предлага закриването на руското посолство у нас

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Посланикът на Австралия за България, например, е базиран в Атина. Шведският посланик за България живее в Стокхолм, а не в София, като поддържа и българска канцелария, която се намира в посолството на Дания на бул. “Дондуков”.

Близо 15 държави имат канцеларии за дипломатически отношения с България, които се намират в чужбина, но в момента нямат акредитиран посланик в България или офисите им се управляват от съветници. Такива са Венецуела, Сингапур, няколко африкански и азиатски държави. Техните седалища обикновено са в Русия, Сърбия, Германия или страна, в която съответните правителства имат друга утвърдена дипломатическа мисия.

Най-много акредитирани чуждестранни посланици за България с канцелария извън страната се намират в съседна Румъния.

В това число влизат дипломатите от държави като Канада, Йордания, Естония, Литва, Норвегия, Мексико и Тайланд.

Латвия също имат свой посланик за България, но той е базиран в Полша, където е и посланикът на Колумбия за България.

Германия е базата, в която работят акредитираните ръководители на дипломатически мисии за България на страни като Кения, Мавритания, Нигер, Того, Уганда и др.

В Русия се намират канцелариите на посланиците в България на Гвинея-Бисау, Гренада, Сомалия и Туркменистан.

Пет държави поддържат посланически постове за България в Австрия – Доминиканската република, Ел Салвадор, Намибия, Оман и Парагвай.

В Сърбия са базирани посланиците на Мианмар и Тунис за България. В Турция, съответно, се намират посланиците на Гана, Екваториална Гвинея, Етиопия, Узбекистан и Чад.

В Израел се намират акредитираните посланици на Гватемала и Руанда за България.

Чуждестранните посолства с официална канцелария в нашата страна са общо 71 към месец март 2022 г. – в това число влизат и мисиите на Ватикана и Суверенния Малтийски орден.

Източник: Булевард България

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции