<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Признаха Гиб...

Кои горски пожари влошиха значително озоновия слой на планетата?

31 Август 2022
0 105

Кои горски пожари влошиха значително озоновия слой на планетата? Отговор тук дава група учени, направили специално проучване.

Яхта за милиони, превозваща 8000 литра гориво, потъна след пожар (видео)

Кои горски пожари влошиха значително озоновия слой на планетата?
Fire fighting helicopter carry water bucket to extinguish the forest fire

Оказва се, че това са опустошителните горски пожари, които бушуваха в Австралия през 2019 г. и 2020 г. Именно те са оказали значително въздействие върху дупката в озоновия, сочи текстът в Scientific Reports.

Изследването установява връзка между безпрецедентния дим от пожарите и озоновата дупка над Антарктида.

Автори са учените от университетите на Ексетър и Манчестър, Великобритания. Те установяват, че милиони тонове дим и газ са били “инжектирани” в горната тропосфера и долната стратосфера.

Натрупването на димни частици е причинило затопляне на долната стратосфера до нива, които не са наблюдавани от изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г.

Резултат

В резултат на това затопляне огнените стихии разширяват озоновата дупка. Тя се появява над Антарктида всяка пролет и достигна рекордни нива през 2020 г.

Пожарите, които изпепелиха 5,8 милиона хектара в Източна Австралия от края на 2019 г. до началото на 2020 г., бяха толкова интензивни, че доведоха до появата на десетки пирокумулонимбуси. Това са облаци, създадени от димни кълба.

Облаците пирокумулонимбус, които американската космическа агенция НАСА нарича “огнедишащи облачни дракони”, са доста мощни. Даже могат да повлияят на местното време. Как? Като предизвикват огнени торнада и гръмотевични бури. 

Дупката в озоновия слой е резултат от антропогенно замърсяване (причинено от човека). По-специално от хлорофлуоровъглеводороди (CFC, фреони), отделяни по-рано от много хладилници. 

Мащабът

През последните няколко десетилетия обаче глобалното сътрудничество даде шанс на озоновия слой да се възстанови.

Монреалският протокол (Канада), подписан през 1987 г. и ратифициран от 195 държави, намали значително количеството на CFC в атмосферата. Според оценки на ООН озоновият слой може са се възстанови напълно до 2060 г.

Изследователите обаче предупреждават, че засилването на климатичните промени ще увеличи честотата и интензивността на горските пожари. В резултат на това подобни събития ще станат по-вероятни.

“Огромните усилия, които положихме, за да опазим озоновата дупка, могат да бъдат осуетени от глобалното затопляне”, казва професор Джеймс Хейууд от изследователския екип. 

Кадрите към този материал са от друг страшен пожар – в Сибир.

Кои горски пожари влошиха значително озоновия слой на планетата?

Източник: сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции