<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115940" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продават на т...

Кои са десетте най-бедни страни в света?

21 Януари 2022
0 542

От Бурунди до Нигер – и десетте най-бедни страни в света се намират в Африка, пише Дойче веле. Класацията по данни от МВФ е направена на базата на размера на брутния вътрешен продукт.

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга особено силно по-бедните страни по няколко причини: инвестициите от по-богатите държави намаляват, международните инвеститори изтеглят капиталите си.

Бедните страни са отказали 100 милиона ваксини срещу Covid-19

Самите по-бедни страни нямат възможност да влагат средства в програми за развитие, а емигрантите изпращат по-малко пари на близките си в родината. Всичко това би могло да има сериозни последствия, най-вече за най-бедните държави, предупреждава Световната банка в актуалния си доклад.

Но кои са най-бедните държави в света?

Методите, чрез които се измерва бедността, са от най-различен характер. Някои проучвания се фокусират само върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за усещанията на анкетираните или пък отчитат фактори като достъпа до храна, образование и облекло.

Кои са десетте най-бедни страни в света
REUTERS/Kolawole Adewale

Тази класация измерва брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

“Най-богата” от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където БВП през 2020-а година е бил 568,49 долара на глава от населението. За сравнение – през същата година БВП на човек в Германия е възлизал на 46 216 долара.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, докато се стигне до “шампиона” – Бурунди. В тази държава БВП на глава от населението е бил едва 255,98 долара.

Кои са десетте най-бедни страни в света

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции