<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Симптоми, че ...

Колко души са се заразили повторно от Covid-19?

03 Февруари 2022
0 589

Колко души са се заразили повторно от Covid-19?

Учените във Великобритания са на мнение, че включването на тази статистика към ежедневните сводки ще даде ценни сведения как се развива епидемията, става ясно от материал на BBC.

Без ваксина срещу Covid-19 повторно заразяване може да има на всеки 16 месеца, сочи изследване

Актуализираните цифри вече включват повече от половин милион повторни инфекции от началото на пандемията в Англия, както и 173 000 недекларирани случая, които не са били преброени преди това.

Колко души са се заразили повторно от Covid-19?

Случаите на повторно заразяване в Северна Ирландия също са били актуализирани, като тези в Шотландия и Уелс добавят ще бъдат предоставени през следващите дни.

По-голям процент реинфекции при Омикрон

Данните показват, че общият брой реинфекции е малък. Те съставляват само 4% от регистрираните досега 14,8 милиона положителни теста – но от началото на вълната Омикрон през декември те рязко се покачват.

Първите симптоми на Омикрон се появяват до 3 дни след заразяване

От около един на всеки 100 ежедневни случая до ноември, реинфекциите вече са един на всеки 10.

Колко души са се заразили повторно от Covid-19?
Снимка: БулФото

Здравните служители са използвали строга, но универсално препоръчана дефиниция за реинфекция. Тя се установява, когато са налице най-малко 90 дни между два положителни теста. По този начин се улавя по-голямата част от повторните инфекции и се изключвт “продължителни първи инфекции” седмици по-късно чрез чувствителни PCR тестове.

Ако сте прекарали коронавирус, рискът от заразяване в следващите 10 месеца е значително по-малък

Националната статистическа служба в Обединеното кралство е тествала на случаен принцип за Covid. Резултатите показват, че ежедневните случаи на заразяване са само около половината от действителния брой заразени.

От данните става ясно, че рискът от повторно заразяване от Омикроне 16 пъти по-голям, отколкото при Делта.

Колко души са се заразили повторно от Covid-19?
В бъдеще новите случаи ще бъдат само на повторно заразени

Въпреки че ваксините предпазват от тежко протичане, защитата срещу Омикрон спада и след 20 седмици вероятно ще бъде много ниска.

Това означава, че броят на инфекциите ще продължава да нараства. Така в даден момент в бъдеще всички нови случаи може би ще бъдат реинфекции.

Колко души са се заразили повторно от Covid-19?

Източник: BBC

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции