<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Холивуд спир...

Колко пари има Путин? На хартия е почти сиромах

01 Март 2022
0 6693

Колко пари има Путин? На хартия е почти сиромах. Но дали е точно така?

Холивуд спира филмите си в Русия заради войната

Колко пари има Путин? На хартия е почти сиромах

Европейските страни и САЩ наложиха санкции срещу руския президент Владимир Путин. Това е рядък ход, що се отнася личното богатство на чуждестранен лидер. Но въздействието на тези санкции може да бъде символично.

Въпреки че се смята, че личното богатство на Путин е на стойност милиарди долари, знае се малко каква е точната сума или къде може да бъде, пише CNN.

Колко точно

Няма почти никакви свидетелства на хартия за активите на Путин. Според разследването от 2016 г. “Панамски документи” собствеността на Путин е “скрита” зад сложни финансови схеми, организирани от негови доверени лица.

Сред луксозните активи, които са свързани с приятелите и семейството на Путин, но не и директно с него, са мега яхта за 100 милиона долара. А и дворец покрай Черно море, за които се твърди, че са построени за лично за Путин.

На хартия руският президент изглежда като скромен бюрократ. През 2018 година той подава официална декларация за доходите, която показва, че притежава апартамент от около 80 кв. метра в Санкт Петербург. Има и два автомобила от съветската епоха и още едно превозно средство.

Според Кремъл годишният му доход е около 140 000 долара.

Притежанията

“Видимата колекция от часовници на Путин струва в пъти повече от официалната му заплата. Богатството му е в резултат на изнудване и сериозна кражба от държавни средства.”

Това каза Бил Браудър пред CNN през 2018 г. Той е инвеститор и яростен критик на Путин.

Освен това Браудър през 2017 година свидетелства пред Сената на САЩ и тогава заявява, че според него богатството на руския лидер е около 200 милиарда долара. Те са в различни активи, което би го поставило в списъците сред най-богатите хора на планетата.

Въпреки това изчисляването на на богатството му се оказа почти невъзможно. Forbes често прави класации на богаташите, като изчислява личното състояние на световния елит, но казват, че изчисляването на богатството на Путин е “вероятно най-трудната загадка”.

Ясно, че активите му не могат да бъдат изчислени, но дали замразяването им, ще попречи на руския президент да продължи атаката срещу Украйна? Почти сигурно отговорът е “не”.

Министерството на финансите на САЩ подчерта, че е голяма рядкост санкции да се насочват лично към държавен глава. “Президентът Путин се присъединява към много малка група от хора в това отношение, като сред тях са Ким Чен Ун, Александър Лукашенко и Башар ал- Асад”.

Колко пари има Путин? На хартия е почти сиромах

Източник: Money

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции